ГоловнаКоментаріГазопостачання«Турецький потік» - обхід «слабкої» інфраструктури України

«Турецький потік» - обхід «слабкої» інфраструктури України

Росія уже побудувала «Турецький потік» до грецького кордону. Вихваляючи свій новий проект, у Москві скаржаться на слабку газотранспортну систему України, яку, як заявляють в Росії, Україна отримала в подарунок від Радянського Союзу.

«Газпром» побудував «Турецький потік» до кордону з Грецією, тим самим виконавши свої зобов’язання. Тому наразі російський газовий монополіст чекає, коли в ЄС з’являться необхідні газотранспортні потужності. Однак, замовлень від країн Європи щодо будівництва газотранспортної інфраструктури поки що не надходило. Про це заявив голова «Газпрому» Олексій Міллер, передає «УНН».

«Ми зараз звертаємо увагу наших європейських колег на те, що ми створюємо потужності дном Чорного моря у напрямку Туреччини, створюємо потужності разом з нашими турецькими колегами до кордону Греції та Туреччини, тобто до кордону Європейського союзу такі потужності будуть створені. Але те, що стосується створення потужностей вже на території Європейського союзу, то це зона відповідальності вже ЄС та Європейської комісії», - сказав пан Міллер.

Крім цього, очільник «Газпрому» наголосив, що ризики, які стосуються транзиту газу через «Турецький потік» в Європу пов’язані лише з відходом від моделі взаємозалежності, яку за словами пана Міллера можна спостерігати на прикладі України. Адже, як зазначив, голова «Газпрому» українська ГТС – найслабша ланка у взаємовідносинах Росії та ЄС. Таку думку пан Міллер висловив на конференції в Берліні, передає прес-служба «Газпрому».

«Газотранспортна система України - слабка ланка, найслабша ланка, яка є на сьогоднішній день у наших з вами взаємовідносинах. Газотранспортна система України таїть в собі насправді неймовірно високий конфронтаційний потенціал. Але треба розуміти, що ті 90% транзиту російського газу через територію України в Європу - це взагалі-то був подарунок Радянського Союзу Україні, який Україна отримала на початку дев'яностих років. Але коли подарунок починають використовувати як інструмент маніпуляції, так довго тривати не може», - зазначив він.

Пан Міллер також наголосив, що «Турецький потік» - це вже не перший проект Росії, який іде в обхід української газотранспортної системи.

Читайте також: Україна ризикує втратити статус транзитера російського газу

«По-перше, я хочу сказати, що звинувачення щодо того, що раптом ні з того ні з сього Україну стали обходити, стали знімати транзитні обсяги - чи це не сталося прямо сьогодні. Зовсім ні. Проект «Турецький потік» не є першим. Самим першим проектом обходу України був проект «Ямал - Європа» разом з нашими польськими партнерами. Саме «Ямал - Європа» - це перший проект з обходу України. Другим проектом був «Блакитний потік» на Туреччину разом з нашими італійськими партнерами. І в цьому зв'язку «Турецький потік» з точки зору обходу України як транзитної країни взагалі не є чимось новим», - сказав Олексій Міллер.

Нагадаємо, у Європі наразі розробляється свій план «порятунку» особливо енергозалежних від Росії країн. Зокрема, у понеділок, 9 лютого, група високого рівня із представників Єврокомісії та міністрів Австрії, Болгарії, Хорватії, Греції, Угорщини, Італії, Румунії, Словенії та Словаччини погодила план дій із конкретними заходами щодо реалізації проектів із забезпечення країн-членів ЄС у південно-східному регіоні Європи. Згідно зі спільною заявою за результатами засідання, його буде затверджено на початку літа.

 
Коментарі (0)