ГоловнаНовини ЖКГПолітикаУ Київраді підтримали петицію про концесії тепломереж

У Київраді підтримали петицію про концесії тепломереж

У Київській міській раді підтримали вимогу киян вирішити долю "Київенерго" на прозорому конкурсі.

У Київській міській раді підтримали вимогу киян вирішити долю "Київенерго" на прозорому конкурсі. Про це заявив голова комісії Київради з питань власності Леонід Антоненко, передає NewsOboz.org з посиланням на Gazeta.ua.

За словами депутата, він готовий підписатися під петицією, яка пропонує закріпити концесію, як єдину можливу форму подальшого розвитку теплоенергетичного комплексу столиці. При цьому Антоненко закликав громадськість контролювати підготовку концесійного конкурсу, оскільки чиновники спробують розікрасти власність громади.

"Петиції це дуже ємне опис того, що має відбуватися. Інша справа, що є великі сумніви в здатності і бажанні людей, які зараз перебувають при владі, провести прозорий конкурс. Тому що до сьогоднішнього моменту ми спостерігаємо дерибан комунальної власності чиновниками середньої руки, якими керують усім відомі великі підприємці, які монополізували всі міські процеси ", - зазначив Леонід Антоненко.

Депутат уточнив, що прикладом такого розкрадання на сьогодні є комунальні підприємства столиці, які контролюються "тіньовими управлінцями міста".

"Проблема полягає в тому, що комунальні підприємства, які сьогодні існують, не можуть бути рішенням. Київрада відхилила проект рішення про введення незалежних наглядових рад в комунальних компаніях і про ринкові умови їх винагороди. Зараз це законсервована неефективність, політична корупція і різного роду зловживання. ніякої ефективності ми не зможемо домогтися, якщо тепломережі будуть передані під управління міських непрофесійних керівників ", - підкреслив Леонід Антоненко.

За словами президента Київської регіональної енергетичної асоціації Олександра Трохімца, зараз столичні чиновники хочуть, нібито тимчасово, передати теплове господарство комунальному підприємству. Однак реалізація такого сценарію призведе до аварій та збоїв у роботі тепломереж.

"Заміна оператора такого господарства, як теплові мережі міста Києва, просто так не відбувається. До цього потрібно готуватися, і не один рік. Тому передача в управління на комунальне підприємство це, звичайно, найгірший варіант. Тому що у комунальних підприємств немає ні бази , ні досвіду, ні розуміння, як експлуатувати теплові мережі. Це може закінчитися техногенними аваріями ", - підкреслює Олександр Трохимець.

Експерт уточнив, що до проведення концесійного конкурсу теплове господарство потрібно залишити в управлінні нинішнього концесіонера, посиливши контроль за його роботою.

"Найбільш правильний варіант це щоб" Київенерго "далі експлуатувало мережі, але при цьому державні контролюючі органи могли контролювати його роботу і захищати права споживачів. У міста функція інша: не потрібно володіти і управляти якимось майном. Потрібно контролювати роботу монополій", - зазначив президент Київської регіональної енергетичної асоціації.

Нагадаємо, громадський рух "Київ наш спільний дім" розмістило на сайті Київради петицію, яка закликає закріпити концесію, як найбільш ефективну форму співпраці міста та приватної компанії в тепловому господарстві, і прискорити підготовку концесійного конкурсу. Кияни вимагають від міської влади припинити фінансування комунальних підприємств, які паразитують на тепловому господарстві Києва.

Столичні чиновники кажуть про намір передати тепломережі комунальному підприємству "Київтеплоенерго". На його утримання з міського бюджету вже виділили понад 30 млн грн.

 

 
Коментарі (0)