ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійУ Львові заборонять санітарну обрізку дерев

У Львові заборонять санітарну обрізку дерев

Садовий, зокрема, зауважив, що перш ніж щось робити, треба впевнитись у правильності дій

Садовий, зокрема, зауважив, що перш ніж щось робити, треба впевнитись у правильності дій.

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що політикою Львівської міської ради стане перетворення міста на зелену столицю України. Це відбулося під час зустрічі з громадськими активістами, які зареєстрували петицію проти радикального обрізування дерев. Менш ніж за добу вона набрала 500 підписів, необхідних для розгляду, повідомляється на сайті ЛМР.

Так, на зустрічі активісти презентували світовий досвід обрізки дерев та правильної висадки зелених насаджень. Після цього Садовий зазначив, зокрема, що наразі дерева у Львові обрізуються вандально.

«Замість такої потрібної фахової санітарної обрізки відбувається під виглядом формувальної і омолоджуючої обрізки так званий “топінг” – ампутація всієї маси крони. Відбувається це з низки причин. Насамперед, щоб дерево давало якомога менше листя, а також це спосіб умертвити дерево. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність – не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни. Дерева відпускають зі зрізів нові прямі масивні гілки, щоб якнайшвидше компенсувати втрату, проте вони погано закріплені. На зрізи заселяються паразити, що руйнують дерево зсередини, небезпека зламів збільшується в рази. Протягом 2-10 років для спотвореного обрізкою дерева наступає смерть. Смерть дерева часто і є неофіційною метою такої обрізки», – йдеться в петиції.

Активісти запропонували, зокрема, перетворити обрізування на фахову послугу арбориста.

Садовий доручив розслідувати неякісне обрізування та притягнути винних до відповідальності, а також ввести позицію ландшафтного архітектора Львова і напрацювати склад робочої групи для врегулювання обрізок. В складі цієї команди будуть також автори петиції та представники міжнародної організації GIZ. Крім того, Садовий доручив провести презентацію з правильної обрізки для керівників комунальних підприємств і навіть внести зміни до навчання спеціалістів в Національному лісотехнічному університеті.

«Наразі ж ми маємо заборонити будь-яку обрізку дерев, доки не напрацюємо та не затвердимо рішенням виконкому чіткі правила, які стосуються Львова. Перш ніж щось робити, повинна бути чітка певність, що ми це робимо правильно, – зазначив мер.

Нагадаємо, у Києві, попри дворічний мораторій на «омолоджувальну обрізку» дерев, «Київзеленбуд» продовжує обрізати дерева. Комунальники стверджують, що «Правила утримання зелених насаджень» дозволяють обрізати дерева «аж до самого пенька». Комунальники столиці збираються витратити понад 24 мільйони на саджанці для Подільського і Дарницького районів.

 

 
Коментарі (0)