ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняУ приватному секторі Донецька замерз водопровід

У приватному секторі Донецька замерз водопровід

Такі проблеми у зв’язку із сильними морозами виникли у господарів, які не підготували свої комунікації до зими

У КП «Донецькміськводоканал» стали надходити скарги від мешканців приватного сектора на відсутність води через замерзлий водопровід у будинку. Такі проблеми у зв’язку із сильними морозами виникли у господарів, які не підготували свої комунікації до зими.

Про це повідомляє Комунальний портал Донецька.

Як наголошується в повідомленні, КП «Донецькміськводоканал» обслуговує тільки міські зовнішні мережі до вводу в будівлю. За стан внутрішньобудинкових комунікацій відповідно до «Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України» несе відповідальність балансоутримувач – ЖЕУ або господар будинку, якщо це приватний сектор.

«На балансі водоканалу 3,5 тис. км водопровідних і 1,5 км каналізаційних мереж, які потребують постійного обслуговування. За кількома метрами приватного водопроводу повинні стежити самі господарі. Це ж їхня власність! Водоканал не має права витрачати кошти підприємства на ремонт приватних водопроводів. Ми можемо піти назустріч абонентам та провести роботи на їхніх мережах, але на платній основі, і тільки якщо на підприємстві є вільна техніка і люди, незайняті на усуненнях аварійних ситуацій», - пояснює директор КП «Донецькміськводоканал» Юрій Перебийніс.

Замерзання водопроводу – це серйозна проблема, з якою складно впоратися. Тому хороший господар подбає про те, щоб її не допустити. По-перше, водопровід спочатку повинен прокладатися згідно з діючими технічними нормами – на глибині не менше 1,5 метрів. Ще до настання холодів запірну арматуру в колодязі потрібно утеплювати: «Сам колодязь повинен бути накритий двома кришками, простір між якими можна заповнити тирсою, старим одягом, поролоном або скловатою, - радить начальник виробничо-сервісного відділу КП «Донецькміськводоканал» Олександр Зражевський. – Крім цього необхідно утеплити також водопровідний ввід в будинок, який знаходиться в підвалі або в технічному підпіллі будинку». Усі ці заходи захистять труби від замерзання.

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)