ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняУ Вінниці відкрили перший Офіс декарбонізації та енергоефективності

У Вінниці відкрили перший Офіс декарбонізації та енергоефективності

Вінниця стала першим містом в Україні, де відкрився Офіс декарбонізації та енергоефективності

 

Вінниця стала першим містом в Україні, де відкрився Офіс декарбонізації та енергоефективності. На його платформі будуть розробляти та підтримувати проєкти, що відповідають Зеленому курсу, який, нагадаємо, наша громада проголосила також першою в країні. 

Йдеться про впровадження мультиплікаційних заходів у галузі енергоефективності та безвуглецевої економіки, сприяння залученню «зелених» інвестицій та популяризації цього важливого напряму.

Офіс створили в межах програми Державного агенства з енергоефективності та енергозбереження України. Принципи співпраці із ним міська рада закріпила сьогодні укладенням Меморандуму про партнерство у сфері декарбонізації та енергоефективності. Підписи під документом поставили Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва та Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Зелена» трансформація країни дуже важлива. Її не можна відміняти навіть попри війну, наголосили учасники зустрічі. Адже це внесок у повоєнне відновлення України та потужний сигнал для європейської спільноти про її готовність консолідуватися з усім прогресивним світом. Йти шляхом декарбонізації – зменшення викидів парникових газів та впровадження заходів, що покликані змінити в цілому ставлення до навколишнього середовища, процесів енергозбереження й енергоефективності.

Ми сьогодні зібралися дійсно із важливого приводу як для всієї держави, так і громади. Мені приємно, що Вінниця у цьому перша. Ми першими затвердили Декларацію про Зелений курс Вінниці, доєднавшись до європейської ініціативи у кінці січня 2022 року. На жаль, війна внесла свої корективи з точки зору стратегічного розвитку громади. Проте, нам багато вдалось зробити і ми продовжуємо створювати енергоефективну громаду, – зазначив на початку зустрічі Вінницький міський голова Сергій Моргунов. – Я хотів би, щоб ця співпраця, яку ми закріплюємо підписанням Меморандуму, була потужною і практичною.

За словами Ганни Замазєєвої, місцеве самоврядування потужна рушійна сила, відтак у цьому році Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України робить кроки назустріч громадам. Вінниця стала першим муніципалітетом, де відкривається подібний офіс.

Я дуже сильно вірю в місцеве самоврядування. Громади завжди точно знають, як краще жити, з чого розпочинати. Для цього їм необхідна лише фінансування, стратегічне спрямування та фахова допомога. Вінниці у цьому буде трішки легше, оскільки громада вже має свій шлях, достатньо розвинені інституції та розуміє, як потрібно удосконалюватись, зокрема в генерації альтернативних видів палива, – каже Голова Держенергоефективності. – Ми будемо працювати дуже близько. І хочемо побудувати роботу з муніципалітетом, з вінницькими представниками за напрямами, з бізнесом та населенням для того, щоб впроваджувати енергоефективні рішення в громаді в усіх секторах економіки. Енергоефективність – це дуже важливі рішення, тому що дають великі заощадження в бюджеті, як у місцевому, так і у державному. Тому сподіваємось, що побудуємо тісну комунікацію і будемо здійснювати заходи, передбачені Національним планом заходів з енергоефективності.

 

 

 

 
Коментарі (0)