ГоловнаПублікаціїБлагоустрійУкраїні не потрібні платні дороги – опитування

Україні не потрібні платні дороги – опитування

Українці не підтримують запровадження плати за проїзд вітчизняними автошляхами. На їхню думку, водії і без того переплачують за бензин. До того ж, відсутня гарантія, що зібрані кошти стовідсотково будуть використані на ремонт доріг.

Багато років поспіль якість українських доріг залишає бажає кращого. Дорожники скаржаться: критичний брак коштів «гальмує» проведення ремонтів на вітчизняних автошляхах. Аби виправити ситуацію, чиновники взялися шукати джерела фінансування. Серед заходів, які сприятимуть надходженню грошей – запровадження платних доріг.

«Оскільки сьогодні витрачаються величезні гроші на обороноздатність країни, державі важко виділити кошти на відновлення доріг. Тому основне завдання тут - розробити декілька альтернативних методів залучення грошей у дорожню інфраструктуру:  через концесійні дороги, через спільні інвестиційні проекти з міжнародними і європейськими фінансовими установами. По іншому побудувати нові автошляхи не зможемо. Грошей з бюджету – аби вистачило на латання ям», - підкреслив Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.
 
За словами пана Пивоварського, постійно ведеться робота із залучення інвестиційних коштів для будівництва автомобільних шляхів. На його думку, наразі, це єдиний спосіб забезпечення нормального дорожнього покриття в Україні.
 
«Це для того, щоб поняття «концесійні» і «платні» дороги запрацювали в Україні. Я розумію, що це не буде зроблено завтра, але запустити цей механізм потрібно. Без нових доріг ми не зможемо розвивати транзитний потенціал країни», - сказав пан Пивоварський.
 
 
Примітно, у серпні 2015 року уряд вніс до Парламенту законопроект, який передбачає формування дорожнього фонду.
 
«Джерело доходів – це акциз від імпортних нафтопродуктів, який повинен іти цільовим способом безпосередньо в дорожній фонд і ділитися 60 на 40. 60% - загальнодержавні дороги, 40% - дороги місцевого значення», – пояснив Прем’єр Арсеній Яценюк.
 
«Україна Комунальна» запитала у своїх читачів, чи потрібні Україні платні дороги?
 
Відповідне опитування проходило в період з 24 по 31 серпня на електронних шпальтах видання.
 
За його результатами виявилося, що 42% респондентів проти впровадження плати за проїзд автошляхами, адже й так переплачують за бензин. 8% голосувальників вважають, що Україні не потрібні концесійні дороги, люди все одно будуть користуватися безкоштовними автошляхами. 29% користувачів порталу «У.К.» готові оплатити відповідну послугу, якщо ці гроші стовідсотково будуть використані на ремонт доріг. 11% читачів беззаперечно підтримали запровадження плати за проїзд дорогами, адже готові заплатити за якісне дорожнє покриття. 10% респондентів відзначили, що їх не цікавить дане питання – вони ходять пішки.
 
Коментарі (0)