ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГУкраїні обіцяють розвиток інфраструктури та підвищення тарифів

Україні обіцяють розвиток інфраструктури та підвищення тарифів

Цього тижня нардепи ухвалили Державний бюджет на 2016 рік. Поряд із заявами про збільшення фінансування регіонального розвитку із бюджету, українців також чекає підвищення тарифів на воду. Детальніше – читайте у огляді новин від «У.К.»
Минає ще один тиждень грудня, який ознаменувався для країни і прийняттям Верховною Радою Державного бюджету на 2016 рік, і черговими обіцянками від влади на наступний рік. 
 
Зокрема, що стосується Держбюджету-2016, то нардепи вже традиційно, другий рік поспіль, приймають головний фінансовий документ країни глибокою ніччю. Втім, оновлений проект бюджету після декількох спроб підтримало 263 парламентарі.
 
Незважаючи на те, що друга версія Держбюджету відрізняється від попередньої зменшенням розміру доходів та збільшенням суми видатків, влада все обіцяє регіонам фінансування проектів регіонального розвитку за спрощеною та пришвидшеною процедурою. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.
 
За його словами, відповідні законопроекти було підтримано на засіданні урядового комітету.  Серед іншого документами пропонується спростити процедуру відбору інвестиційних проектів, які фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку.
 
«Зміни до Бюджетного кодексу та закону «Про засади державної регіональної політики» спростять процедуру та підвищать ефективність використання коштів платників податків. Йдеться про прискорення та більш ефективне використання коштів Державного фонду регіонального розвитку», — заявив чиновник.
 
Відтак, запропоновані зміни скоротять термін відбору до 20 днів та спростять процедуру відбору до 3-х етапів.
 
«Так ми зможемо запобігти економічним втратам від щорічного недоінвестування проектів, зменшивши інфляційні втрати приблизно на 650 млн. грн», -  додав пан Зубко.
 
Окрім того пан Міністр наголосив, що на підтримку регіонального розвитку, проведення децентралізації та підтримку об’єднаних громад у наступному році буде збільшення фінансування з Держбюджету. 
 
«В Державному фонді регіонального розвитку на 2016 рік передбачено 3 млрд. грн.., а також додатково на соціально-економічний розвиток регіонів виділено 1,940 млрд. грн.. Разом це складає 4,94 млрд. грн.., що більше ніж сума, яка передбачалась раніше 4,64 млрд. грн. Та головне - субвенція на підтримку інфраструктурних проектів об’єднаних територіальних громад – 1 млрд. грн.», - повідомив він.
 
За словами посадовця, у держбюджеті закладено кошти для 159 об’єднаних територіальних громад. Зокрема, передбачено 284,9 млн. грн. на базову дотацію, 1,6 млрд. грн. – на освітню та 844 млн. грн. – на медичну субвенції.
 
Додатковим же джерелом підтримки розвитку регіонів, зауважив чиновник, також  є державні капітальні видатки для областей, які передбачені в сумі 940 млн. грн.
 
Не оминув очільник Мінрегіону і східні області, інфраструктура яких постраждала в наслідок бойових дій. Відтак, на фінансування проектів допомоги переселенцям буде спрямовано 200 млн євро від Європейського інвестиційного банку в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України.
 
 
«Спільно з експертами Європейського інвестиційного банку нами відібрано перші 72 проекти вартістю близько 700 млн грн. Всі вони спрямовані на відновлення інфраструктури та вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб на підконтрольних Уряду територіях Луганської і Донецької областей та Дніпропетровської, Харківської та Запорізької областей», - повідомив пан Зубко.
 
За його словами, проект буде охоплювати райони, які зазнають сильного тиску на інфраструктуру соціальних послуг та іншу у зв'язку зі значним припливом внутрішньо переміщених осіб у цих областях.
 
Серед іншого, кошти будуть направлені на відбудову автомобільних шляхів і залізниць, пошкоджених в результаті конфлікту, включаючи уражені мости, ремонт або реконструкцію державних або громадських будівель.
 
На ряду з такими райдужними обіцянками, громадян чекає чергове підвищення тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, які запрацюють з 1 січня наступного року для низки підприємств водоканалізаційного господарства. Відповідний проект оприлюднила на своєму сайті Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Загалом у документі визначено 38 водоканалів.
 
Втім, не водою єдиною – навесні громадянам мають намір ввести додаткову плату за газ. Так, у квітні планують ввести за користування газовими мережами щомісячну абонентську плату в розмірі 17-29 грн. Про це заявив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболев.
 
За його словами, абонплата буде нараховуватись незалежно від обсягу спожитого природного газу. Згідно з розрахунками робочої групи Компанії, абонтплата в розмірі 17 грн/міс. нараховуватиметься споживачам, які мають лише газову плиту, а 29 грн в місяць сплачуватимуть власники газової плити та котла.
Однак, таке нововведення не радує «Нафтогаз» і Компанія все ж заявила, що проти запровадження абонплати.
 
«Щодо введення абонентської плати за користування розподільчими газовими мережами, як це пропонує зараз НКРЕКП, «Нафтогаз України», як один з суб'єктів газового ринку України, виступає проти такого підходу», - зазначив пан Коболєв.
 
Коментарі (3)
Коля Пухов1
27 Грудня 2015 p. 19:54
Не тарифи і ціни постійно зростають, а постійно знецінюються українські гроші -- лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів. Перерахуйте квартплату у доларах або євро по реальному сьогоднішньому курсу і ви побачите, що ніякого зростання тарифів і цін немає: приблизно таку суму ви платили за комуналку рік, два , три , і т.д. тому. Знецінення національних грошей -- це тихий грабунок людей, які ці гроші заробляють та використовують. А грабує той, хто ці гроші друкує.
Коля Пухов
28 Грудня 2015 p. 21:42
Країна, по великому рахунку, існує лише завдяки чотирьом джерелам "доходу": 1) вивезення за кордон сировини , у тому числі, вторинної; 2) ввезення імпортної готової продукції, у тому числі, напівфабрикатів; 3)постійні зовнішні запозичення;4) внутрішні узаконені шахраювання, у тому числі, знецінення національних грошей.У країні немає промислового виробництва: пострадянські промислові підприємства знищені, а нових не створено.
Коля Пухов
28 Грудня 2015 p. 22:18
Якщо немає виробництва, звідки візьмуться зарплати і робочі місця? Тих чотирьох джерел "доходу", про які я вище написав, вистачає лише на утримання структур державного управління. Хоч ці структури досить розгалужені і чисельні, роботи в них на всіх не вистачить. Кому не пощастило працювати на державних посадах або бути наближеним до них, заробляють на життя як можуть: в одній багатоповерхівці я нарахував три перукарні, два салони краси , бар, сауну, фітнесцентр і ще декілька подібних підприємств. А скільки таких багатоповерхівок?Виходить, підприємств багато, але вони не створюють ніяких матеріальних речей. Ви де -небуть бачили українського виробництва сучасну техніку? Хоча б побутову? Країна нагадує фінансову піраміду, яка може існувати лише завдяки постійним фінансовим вливанням.