ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїні взимку загрожує форс-мажор

Україні взимку загрожує форс-мажор

Україна матиме форс-мажор взимку, якщо переговорний процес з приводу поставок російського газу не принесе результату. Експерти наполягають на компромісі, однак без взаємних поступок він не можливий.

Якщо Україна буде підтримувати свою принципову позицію щодо ціни на російський газ, переговори у вересні 2014 року ні до чого не приведуть. Таку думку висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, - повідомляє «ГолосUA».

За його словами, якщо сторони переговорного процесу не зможуть домовитися про ціну на газ, яка влаштує всіх, то це загрожує виникненням форс-мажорної ситуації взимку.

«Якщо ми принципово упремося в свою позицію - продавайте нам газ за запропонованою нами ціною, і Росія не погодиться на цю пропозицію, то тут, як ви розумієте, торг закінчиться, компромісу не буде. Наполягати можна довго, але питання стоїть в пошуку компромісу - якщо обидві сторони будуть продовжувати стояти на своєму, то висока ймовірність форс-мажору взимку»,- підкреслив експерт і додав, що всі сторони це чудово розуміють - «єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер та Міністр енергетики Юрій Продан».

Читайте також: Газові переговори: Росія та ЄС знімають маски

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україна вважає дискримінаційною пропозицію, висловлену Міністром енергетики Росії Олександром Новаком щодо ціни на природний газ до 385 дол./тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол.

«Українська сторона розчарована відсутністю конструктивного підходу з боку російської сторони в переговорах щодо врегулювання питання поставок газу в Україну. Ми знову чуємо ціну 385 дол. за рахунок застосування так званої знижки в 100 дол. від ціни 485 дол. за рахунок скасування мита. Тобто, на думку російської сторони ціна 485 дол. є справедливою і ринковою. Ми вважаємо, що це дискримінаційна ціна», - заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

У той же час він повідомив, що українська сторона зробила кілька пропозицій, в т.ч. консолідованих з Єврокомісією, за дійсно ринковими механізмами встановлення ціни.

«Остання наша пропозиція - розраховувати ціну, виходячи з рівня цін, що склалися на європейських газових хабах, зменшивши її на величину витрат на транспортування газу від кордону РФ до країн ЄС. Яка ціна може бути більш ринковою ціною ніж біржова ціна?» - додав Глава Міненерго.

 
Коментарі (0)