ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна з Росією досягнули компромісу щодо ціни на газ

Україна з Росією досягнули компромісу щодо ціни на газ

Незабаром Україна і Росія можуть домовитися про ціну на російське паливо. Київ згодний платити до 31 березня 2015 року 385 дол. за тис. куб. м палива. Росіяни підтримали позицію партнерів.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що цієї зими Україна буде забезпечена газом. Ціна за тис. куб. м російського газу до 31 березня 2015 року складе 385 дол., передає «Інтерфакс-Україна».

«За підсумками консультацій (17 жовтня в Мілані, - ред.) я можу сказати: Україна буде з газом, Україна буде з теплом. Це підсумок домовленостей. Але на умовах захисту українських національних інтересів», - сказав пан Порошенко.
 
За його словами, на переговорах в Мілані 17 жовтня російська сторона відстоювала ціну 385 дол. за тис. куб. м на весь рік. У підсумку до 31 березня 2015 року вирішено зафіксувати таку ціну.
 
«Ми говорили про те, що повинно бути дві ціни, як і на європейському спотовому ринку є дві ціни: ціна - взимку, коли попит збільшується і економіка обґрунтовує найбільш високу ціну, і ціна влітку, коли попит падає, тому що немає попиту. Наша спільна пропозиція з ЄС полягала в наступному: 325 (дол. за тис. куб. м, - ред.) - влітку, 385 (дол. за тис. куб. м, - ред.) - взимку», - пояснив глава держави.
 
 
При цьому він зазначив: «Досягли згоди, де-факто прийнявши українську позицію. Давайте зараз говорити тільки про зиму і до 31 березня фіксувати ціну 385. росіяни на це погодилися».
 
Президент також нагадав, що до 21 жовтня, коли в Брюсселі відбудуться переговори України, Росії та Європейського Союзу щодо газового питання, керівники відомств країн повинні підготувати узгоджений протокол.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», РФ на газових переговорах відмовилася від того, що раніше сама погодила. Зокрема, Росія відмовилася фіксувати свої зобов'язання за обсягом експортного палива та його ціни.
 
Коментарі (0)