ГоловнаНовини ЖКГПолітикаРосія не хоче мати «газові» зобов’язання перед Україною

Росія не хоче мати «газові» зобов’язання перед Україною

РФ на газових переговорах відмовилась від того, що раніше сама узгодила. Зокрема, Росія відмовилася фіксувати свої зобов’язання щодо обсягу експортного палива та його ціни. В Міненерго переконані – РФ робить все, щоб надалі регулювати ціну на газ.

Російська Федерація на газових переговорах з Україною і Євросоюзом в Мілані 17 жовтня відкинула основні положення проекту протоколу, запропонованого Єврокомісією і раніше узгодженого самою ж російською стороною. Про це повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, передає "Інтерфакс".

«Коли ми зустрілися, на словах відчувалося, що є деяка налаштованість на конструктивні переговори з російського боку. Ми думали, що, керуючись запропонованим ЄК базовим протоколом, зможемо досягти домовленостей. Однак, коли російська сторона запропонувала свій варіант протоколу - ми побачили, що вона практично повністю відмовилася від основних положень протоколу, розробленого ЄК», - зазначив він.
 
«Які саме основні принципи цього протоколу заперечуються сьогодні російською стороною? По-перше, РФ відмовилася зафіксувати в протоколі обсяг газу, який вона зобов'язується поставити українській стороні. По-друге, вона відмовилася зафіксувати ціну 385 доларів за тисячу кубометрів як комерційну ціну, яка має бути внесена в додаткову угоду між «Газпромом» і «Нафтогазом», - зазначив пан Продан.
 
Також, за його словами, РФ відмовилася від положення, що ця ціна не повинна змінюватися до березня 2015 року, і практично наполягала на тому, щоб залишився вплив на рівень ціни, в залежності від рішень російського уряду.
 
На думку пана Продана, позиція РФ на переговорах свідчить про відмову підписувати якусь проміжну угоду.
 
«Російська сторона категорично відмовилася від внесення змін до контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом», які б відображали домовленості, досягнуті в протоколі. Російська сторона вважає, що «Газпром», не повинен підписувати цей зобов'язуючий протокол, бути стороною цього протоколу. Таким чином, російська сторона відмовляється від підписання будь-якої проміжної угоди між «Газпромом» і «Нафтогазом» до остаточного рішення арбітражного суду», - підкреслив пан Продан.
 
Разом з тим, за його словами, Україна готова і далі вести переговори з РФ і ЄС для досягнення компромісу.
 
«Ми готові далі продовжувати тристоронні переговори, готові і далі до вироблення компромісних рішень з Єврокомісією і російською стороною. Разом з тим, хотів би додатково зазначити, що запропонований російською стороною варіант протоколу суперечить попередньо узгодженим положенням», - резюмував Міністр.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україні досі не вдалося вирішити спірні енергетичні питання з Росією, однак після зустрічі керманичів обох країн в Мілані, було досягнуто певного прогресу. Українська сторона має надію, що рішення буде ще до початку нових переговорів.
 
Коментарі (0)