ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна має «козир», щоб отримати знижку на російський газ

Україна має «козир», щоб отримати знижку на російський газ

«Нафтогаз» може отримати знижку на «блакитне» паливо від «Газпрому». Росії зараз важливо зберегти свій ринок газу, адже в Європі вона починає його втрачати.

НАК «Нафтогаз України» може отримати російський газ зі знижкою. «Газпром» зараз буде намагатися зберегти та втримати свій ринок, частину якого вже втрачає, і на цьому може зіграти Україна. Про це заявив експерт з енергозбереження «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, передає «Слово і Діло».

«Навіть та ціна, за якою ми зараз купуємо газ у Європейського Союзу за реверсом, є нижчою, ніж ціна за контрактом на східному кордоні, тому за бажання вона може бути знижена на ціну транспортування. Зараз «Нафтогаз», мабуть, вибудовує нову лінію закупівель. З іншого боку, «Газпром» стоїть перед ризиком значної втрати частини європейського ринку», – сказав експерт.

За його словами, оскільки відбулося досить значне падіння ціни на газ, а на європейський ринок виходять і арабські постачальники газу, й американці, «Газпром» намагатиметься зберегти свій ринок.

«Вони розуміють, що можуть зараз втратити європейський ринок, тому «Нафтогаз» цілком може зіграти на цій зміні кон'юнктури та вибити для себе кращу ціну. І в цьому питанні головним козирем для України є поява реверсу й можливість купувати газ в Європі, але не знижка в обмін на забезпечення Криму чи подібні аргументи», – пояснює пан Павлюк.

Читайте також: РФ не очікує відновлення Україною закупівель газу до 2016 року

Нагадаємо, «Газпром» не має наміру давати знижку на природний газ для України. Росія  буде продавати «блакитне» паливо за ринковими цінами.

«Дискусії щодо знижок ведуться протягом останніх років. «Газпром» намагається продавати газ за ринковими цінами, це основне завдання. Ціни для України будуть формуватися на підставі таких же цін, як для інших суміжних країн, як, наприклад, Польщі», - заявив голова Міненерго РФ Олександр Новак.

За його словами, Росія продовжить взаємодію з Україною щодо поставок газу до Європи в рамках діючих договорів.

«Вважаю, що в рамках дії підписаних контрактів потрібно продовжувати взаємодію, оскільки ми є надійним постачальником газу для європейських споживачів. Ні в якому разі нам не можна ставити під сумнів надійність поставок з Росії європейським споживачам», — наголосив голова Міненерго РФ.

 
Коментарі (0)