ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїна на шляху до газових знижок

Україна на шляху до газових знижок

Україна повинна використовувати стратегічну складову реверсних поставок газу з Європи, для того, щоб у подальшому досягнути зниження ціни на російське паливо.

Реверсні поставки газу з Європи можуть допомогти Києву у переговорах із Москвою щодо зниження ціни на російське паливо, вважають експерти. На їхню думку, ці поставки навряд чи стануть системними, але їх варто розглядати як одну із альтернатив російському газу для України, інформує «Радіо Свобода».

Наприкінці березня Україна відкрила другий коридор для реверсних поставок газу з Угорщини через пункт «Берегове». Перший коридор діє з листопада минулого року на кордоні України з Польщею.

Газ до України з Польщі та Угорщини постачає німецька компанія RWE. Угода щодо цього була підписана рік тому і передбачає щорічні поставки до 5 млрд куб газу. Упродовж листопада-грудня через Польщу прокачали лише 52 млн куб, у січні-березні – ще 120 млн куб м. А через Угорщину з 28 березня по 3 квітня пройшло 20 млн куб газу. Але, як повідомив речник українського Прем’єра Віталій Лук’янченко, Київ та Будапешт обговорюють можливість транспортування в Україну до 10 млрд куб м палива з Європи.

Такий варіант для України може бути перспективним, вважає народний депутат від «Батьківщини», колишній генеральний директор компанії «Івано-Франківськгаз» Володимир Купчак. Через реверсні схеми, говорить він, Київ може постачати до 15 млрд куб м газу з Європи.

Читайте також: Росія оглушила Україну газовою трубою

«Такі переговори потрібно вести. Це альтернатива російському газу. Газ у європейських країнах сьогодні значно дешевший, ніж той, який ми закуповуємо у Росії, тому що там функціонують системи спотового ринку газу і ціни нижчі. Це варіант потрібно опрацьовувати і до 15 мільярдів кубів ми можемо закуповувати саме через ці канали поступлення газу», - переконаний пан Купчак.

Втім, реверсні поставки газу з Європи в Україну не можуть бути системними, впевнений заступник директора аналітичного центру «Експертна рада» Гліб Простаков. Хоча, наразі ж вони вигідні всім, окрім Росії.

«Таким чином зараз європейські покупці газу у «Газпрому» вирішують свою проблему виконання контракту. Йдеться про принцип «take or pay» (бери або плати). Реекспортуючи в Україну частину газу, вони виконують контракт із «Газпромом». Реверсні поставки газу в Україну дуже невигідні Росії. Вони її дратують, оскільки такі поставки свідчать про те, що газовий контракт для України є невигідним», - зазначає пан Простаков.

Однак вподальшому, домовленості щодо реверсних поставок газу можуть зіграти на руку Україні у переговорах із Росією, впевнений експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, особливо зважаючи на те, що газ з Європи не єдина альтернатива російському газу для України.

Читайте також: Україна ігнорує російський газ

«Реакція Росії змушує думати, що це серйозно і вони роздратовані появою таких угод. Сама по собі можливість газових поставок з Угорщини ніякої ролі не грає. Але коли це вже третя альтернатива, то, звісно, це засмучує росіян, які хочуть мати український ринок під собою і бути єдиним постачальником», - переконаний експерт.

Нагадаємо голова «Газпрому» Олексій Міллер назвав реверсні поставки газу з Європи в Україну «шахрайськими». Між тим, Міністр енергетики Едуард Ставицький заявив, Україна не отримала конкретних звинувачень російської сторони щодо реверсних поставок.

Минулого року Київ закупив 28 млрд куб м російського газу, а цьогоріч планує купити 18 млрд куб м, хоча згідно з українсько-російськими газовими контрактами щорічні закупівлі мають становити 52 млрд куб м газу.

 
Коментарі (0)