ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГУкраїна не отримає «газових» кредитів від Європи під «чесне слово»

Україна не отримає «газових» кредитів від Європи під «чесне слово»

Кредитори з Європи та США більше не надаватимуть кредитів для придбання газу Україні на колишніх умовах. Про це свідчить і той факт, що «Нафтогаз» планує залучати позики з держбанків, чим також розхитує фінансове становище країни.

НАК «Нафтогаз України» втратила довіру як європейських, так і американських кредиторів, котрі в свою чергу не схочуть надавати кредит на купівлю газу «під чесне слово» НАКу. Таку думку висловив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, коментуючи заяву «Нафтогазу» щодо залучення півмільярдного кредиту від вітчизняних банків на придбання газу, передає «Комсомольская правда»

«Грошей за кордоном вже ніхто не дає. Також у ЄС і США вже навіть не повертають голову на щоденні обіцянки про те, що «ось-ось» запрацює конкурентний ринок газу, а українці раптово розбагатіють і зможуть оплачувати газ за ціною 7188 грн за тис. куб. м, що майже вдвічі більше, ніж середня зарплата в Україні. Тому не дивно, що з недавніх пір ЄС розглядає можливість кредитування газових потреб України не під обіцянки, а під конкретні матеріальні або ресурсні зобов'язання. І, звичайно, в першу чергу мова йде про магістральні газопроводи, підземні сховища газу, державні активи з видобутку газу і нафти», - сказав Юрій Корольчук.

За словами експерта, заява «Нафтогазу» щодо залучення кредитів із держбанків лише підтверджує те, що у Компанії значні проблеми із накопиченням коштів напередодні опалювального сезону.

«Півторарічне «свято життя» безперервного кредитування «Нафтогазу» завершилося. Фактично протягом 2014-2015 рр. Україна не знала проблем з пошуком коштів для закупівлі імпортного газу як з ЄС, так і з Росії. Заява представника «Нафтогазу» Юрія Вітренка, що компанія очікує кредитів від державних банків України, тільки підтвердила значні проблеми «Нафтогазу» з накопиченням коштів напередодні опалювального сезону. Як кажуть, дохазяйнувалися до «порожньої каси», - прокоментував пан Корольчук.

Крім того, експерт наголосив, що подібна ситуацію мала місце у 2012-2013 рр: у «Нафтогазу» був лише єдиний варіант отримання коштів за рахунок держбюджету. Що реально загрожувало або зниженням золотовалютних запасів, або девальвацією гривні.

Читайте також: Україні зарано говорити про «газову» незалежність від Росії

«Особливо цинічно це виглядає на тлі загального колапсу банківської сфери. А також на тлі того, що тільки зовсім недавно у вересні «Укрексімбанк» домовився про реструктуризацію 1,4 млрд. доларів кредитів, а раніше в серпні «Ощадбанк» реструктурував суму 1,3 млрд. доларів. Взимку Україні знадобиться ще як мінімум 6 млрд куб. м газу. Тому не виключено, що групи державних банків («Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк») доведеться виділити «Нафтогазу» крім вже згаданих 500 млн дол. ще додатково 1,5 млрд дол. (33 млрд грн.). І цим «Нафтогаз» буде далі підривати фінансову стабільність держави», - сказав він.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, В НАК «Нафтогаз України» розповіли, як виникає дефіцит компанії на торгівлі природним газом для населення, пояснивши це різницею в ціні. Так, в «Нафтогазі» наголосили, що решту «блакитного» палива було закуплено за кордном за повною ринковою ціною на умовах передоплати, а продаж населенню здійснювався за зниженою вартістю.

 
Коментарі (0)