ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна непотрібна Європі без транзиту російського газу

Україна непотрібна Європі без транзиту російського газу

У Європі вважають божевіллям створення газового хабу в Україні, якщо та втратить статус транзитера російського газу. На думку європейських експертів, врятувати від занепаду українську ГТС і ПГС зможе за таких умов лише нарощення видобутку власного газу.

Створення східно-європейського газового хабу на базі українських газових сховищ можливе лише за умови збереження значних обсягів газового транзиту. Таку думку висловив екс-Прем'єр-міністр Чехії Мірек Тополанек, - повідомляє «УНІАН».

«У разі, якщо не буде транзиту газу через Україну, - божевілля створювати газовий хаб в Україні», - сказав він.

За словами Мірека Тополанека, головною перешкодою до створення хабу на базі українських сховищ є російський проект «Південний потік».

«Я не вірю в те, що в короткостроковій перспективі можна створити хаб», - сказав він.

При цьому пан Тополанек зазначив, що якщо Україна втратить статус транзитера російського газу, їй доведеться для порятунку своєї ГТС і ПСГ різко наростити внутрішній видобуток газу.

Читайте також: Україна може заблокувати будівництво «Південного потоку»

Нагадаємо, проект створення на базі українських ПСГ східно-європейського хабу активно обговорюється з осені 2013 року.

У березні цього року Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан зазначав, що Україна хоче стати енергетичним хабом Європи і готова зберігати у своїх сховищах на заході країни до 15 мільярдів кубометрів газу для європейських енергетичних компаній.

У квітні глава польського уряду Дональд Туск заявив, що Україна повинна стати частиною енергетичного співтовариства Європейського Союзу.

«Концепція енергетичного співтовариства (Європейського Союзу - ред.) буде мати сенс лише тоді, коли вдасться - наскільки це можливо - включити до нього Україну», - акцентував пан Туск.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, вчора було ухвалено остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва газопроводу «Південний потік» на території Австрії, який планується прокласти по дну Чорного моря в обхід України.

 
Коментарі (0)