ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняУкраїна перейматиме досвід управління водним господарством у європейських експертів

Україна перейматиме досвід управління водним господарством у європейських експертів

Основне завдання проекту – покращити національну політику у галузі водопостачання та водовідведення на місцевому рівні відповідно до норм ЄС. Проект з фінансуванням у розмірі 950 тис. євро розпочався у березні 2011 і триватиме до червня 2012.

Послуги водопостачання та водовідведення слід демонополізувати та зробити прозорими. Для цього необхідна оптимальна схема управління водним господарством і відповідна законодавча база. Таку думку висловив Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов під час круглого столу «Управління водним господарством в Україні», що днями відбувся у Мінрегіоні.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Мінрегіону.

Українські, болгарські та французькі експерти з управління водними ресурсами дискутували та ділилися напрацюваннями у рамках міжнародного проекту Twinning. Його метою є вдосконалити українські системи водопостачання та водовідведення до європейських норм.

«Досвід європейських колег для нас дуже цінний. Головний приклад, який вони показують – ефективна розбудова державно-приватного партнерства в управлінні водним господарством. Ми підвищимо якість послуг, коли створимо належні умови для приватного бізнесу. Здорова конкуренція покращить ефективність управління водними ресурсами, але контроль за якістю послуг повинна здійснювати виключно держава, а для цього необхідні жорсткі закони», – наголосив відкриваючи захід О.Аліпов.

Експерти з Франції та Болгарії продемонстрували механізми управління водним господарством на прикладі їхніх кран та надали свої пропозиції щодо вдосконалення української системи як на законодавчому рівні, так і на організаційному. Зокрема, французька держава доручає управління комунальними послугами приватним та комунальним організаціям, і веде суворий контроль за їхньою роботою. У Франції майже дві третини приватних операторів займаються водопостачанням і більше половини – водовідведенням. Решта – комунальні оператори.

Нагадаємо, що  за ініціативою українського уряду, в рамках програми Європейської політики добросусідства (ЄПД), Міністерством житлово-комунального господарства України і Міністерством екології, сталого розвитку, транспорту і житлового господарства Франції було розпочато проект у галузі управління водним комунальним господарством.

Інституційна програма Twinning «Управління водним господарство» у рамках ЄПД, за фінансування ЄС, полягає у співпраці між Міністерством житлово-комунального господарства України, та Міністерством екології, сталого розвитку, транспорту і житлового господарства Франції, яке доручило реалізацію проекту Французькому міжнародному бюро з водних питань. До реалізації проекту також залучають угорських та болгарських експертів. Фахівці різних департаментів та відділів українського міністерства також беруть активну участь у проекті. Основне завдання проекту – покращити національну політику у галузі водопостачання та водовідведення на місцевому рівні відповідно до норм ЄС. Проект з фінансуванням у розмірі 950 тис. євро розпочався у березні 2011 і триватиме до червня 2012.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)