ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаУкраїна посилено готується до опалювального сезону

Україна посилено готується до опалювального сезону

Відкриття ринку послуг з впровадження енергоефективних заходів, модернізація об’єктів ЖКГ та відшкодування кредитів на «негазові» котли, – про те, як Україна готується до майбутнього опалювального сезону, читайте в огляді новин від «У.К.».

Україна починає посилено готуватися до опалювального сезону 2015-2016 років. Зокрема, Київ спрямовує гроші на фінансування заходів з енергоефективності, модернізацію житлово-комунального господарства та компенсацію кредитів на «негазові» котли. Наразі ж уряд висловив незадоволення управлінням енергетичним сектором.

На тижні, що минає, у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства заявили, що планують відкрити ринок послуг з впровадження енергоефективних заходів з ємністю 300 млрд грн. Про це заявив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Роман Абрамовський.
 
«Ми розраховуємо, що відкриваємо новий ринок і ємність цього ринку буде близько 300 млрд гривень», - зазначив Роман Абрамовський.
 
Крім цього, у відомстві наголошують, що це стане можливим у випадку прийняття Закону «Про особливості здійснення закупівель енергосервісу».
 
«Маштабною модернізацією країни також стане прийняття Закону України «Про особливості здійснення закупівель енергосервісу», який дає право будь-якій компанії впроваджувати термомодернізацію державних чи комунальних будівель та отримувати прибуток за рахунок зменшення споживання джерел енергії в розмірі не більше ніж 90% від економічної ефективності цих заходів», - наголосив замміністра. Крім цього, за словами чиновника, це стане додатковим поштовхом для розвитку будівельної галузі та економії енергоресурсів.

 
Чиновник також анонсував найближчим часом подання на розгляд уряду законопроекту «Про енергетичну ефективність будівель». «Цим документом передбачено проведення сертифікації або, як кажуть,  паспортизації будівель, що вказує на рівень енергоефективності споруди. На ньому буде вказано, який рівень споживання енергії в будівлі за кожен місяць використання джерел енергії. Ці енергопаспорти або енергосертифікати будуть обовязковими при продажу будівлі або здачі її в оренду. У державних установах має обовязково бути така інформація», - резюмував пан Абрамовський.
 
Окрім того, Мінрегіону доручили швидше реалізовувати проекти з енергоефективності. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
 
«Ваше завдання - заставити органи місцевого самоврядування і комунальні підприємства взяти гроші, які ми з вами знайшли. Ремонтуйте водоканали, котельні, вставляйте вікна, утеплюйте будинки. Ви їх повинні вкласти - ви повинні прибрати втрати (в мережах – ред.). Якщо ви не прибираєте втрати, ми вам не даємо тариф або відбираємо ваше житлово-комунальне підприємство, тому що воно є неефективним. Ми не можемо перекладати тотальну неефективність в системі житлово-комунального господарства в рахунки громадянам країни», - звернувся до очільника Мінрегіону Геннадія Зубка пан Яценюк.
 
За словами пана Яценюка, час для впровадження енергоефективності обмежено. «Прискорення проектів, швидка подача, освоєння грошей і реальна модернізація житлово-комунального господарства. Часу немає. Напишіть для себе тактичний план, що ми реально можемо зробити до зими, і стратегічний план», - наголосив Прем’єр.
 
Крім цього, пан Яценюк доручив вже зараз проводити селекторні наради з приводу підготовки до осінньо-зимового періоду, щоб у наступному місяці бути впевненими у проходженні опалювального сезону.
 
«Підняти всіх: обласні та районні адміністрації, мерів міст, всі комунальні підприємства. Перевірити виконання плану заходів, щоби в серпні ми знали про те, що ми підготувалися до зими», - заявив пан Яценюк.
 
Крім цього, Арсеній Яценюк висловив не задоволення управлінням енергетичним сектором загалом. Адже, на початок опалювального сезону необхідно мати в сховищах близько 19 млрд куб. м газу: «Краще мати більше пересторог і відповідно - більше ресурсу, щоб легше пройти осінньо-зимовий період», - підкреслив він, додавши, що також необхідно накопичити на складах мінімум 3,5 млн т вугілля.
 
 
Зазначимо, у Держенергоефективності відзвітували, що більше 10 тис. родин скористалися державною програмою з енергозбереження. 
 
«З моменту відновлення виплат відшкодування динаміка попиту на державну програму стрімко зросла. Це пояснюється тим, що люди нам повірили. Вони повірили в те, що держава виконує свої зобов’язання. Переконаний, що всі ті родини, які довірилися нам та скористалися нашими програмами вже цього опалювального сезону відчують позитивний ефект. А їхні платіжки за комунальні послуги будуть істотно відрізнятися від тих платежів, які отримують всі ті, хто не впровадив заходи з енергозбереження», - підкреслив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
 
За його словами, після відновлення програми відшкодування за останній тиждень банки видали кредитів на впровадження енергоефективних заходів на суму 26 млн грн (з 13 по 20 липня 2015). Загалом з початку дії програми видано кредитів на загальну суму 177, 2 млн грн.
 
Також у Держенергоефективності додали, що станом на 21 липня уряд відшкодував громадянам 2,5 млн грн за державною програмою повернення частини суми кредиту, оформленого для впровадження енергоефективних заходів та заміну газового котла. Компенсації були виділені з держбюджету та направлені на поточні рахунки «Ощадбанку» та «Укргазбанку» для компенсації витрат позичальників.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
02 Серпня 2015 p. 19:13
Ой здається мені, що пересічних споживачів будуть примушувати оплатити отриману взимку і вже оплачену послугу з опалення по другому разу. Придумають якесь "пояснення" на кшалт "будемо знову розбивати плату на 12 місяців" - ну не опинилась би наша держава у сьогоднішньому скрутному становищі, якби українська влада керувала без шахраювань.