ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїна повертається до пені за несплату комунальних платежів

Україна повертається до пені за несплату комунальних платежів

За несвоєчасне внесення плати із споживача стягується пеня у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу, яка нараховується за кожен день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу

Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування пені за несвоєчасне та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги).

Відповідно до положень Закону України «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» з 1 січня 2011 року за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги (включаючи також газ і електричну енергію) має нараховуватись та стягуватись пеня, але розмір такої пені та умови її нарахування і стягнення досі не було визначено.

Законопроект розроблено Міністерством з метою врегулювання на законодавчому рівні питань щодо розміру пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги та умов її нарахування і стягнення.

Проектом передбачено внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», зокрема: до статті 20, якою визначено права та обов’язки споживачів, щодо визначення обов’язком споживачів сплати пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги; доповнення статті 32 новими частинами, якими визначено розмір пені та умови її нарахування і стягнення.

Запропонованими законопроектом нормами передбачено, що у разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим. За несвоєчасне внесення плати із споживача стягується пеня у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу, яка нараховується за кожен день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу.

Затвердження Порядку нарахування та стягнення пені віднесено до повноважень центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері житлово-комунального господарства та енергетики.

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування пені за несвоєчасне та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги розміщений на офіційному сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Нагадаємо, до 1996 року пеня нараховувалася в розмірі 0,01% загальної суми боргу за 1 день прострочення, але не більше ніж сама заборгованість.

З 1996 по 2011 рік діяв мораторій на стягнення пені, який був прийнятий у зв'язку з невиконанням державою своїх зобов'язань з виплати заробітних плат, пенсій, стипендій та інших грошових виплат населенню.
 
З 1 січня 2011-го мораторій втратив силу, однак розмір пені до цих пір не визначено на законодавчому рівні.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)