ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаУкраїна приборкує енергію вітру

Україна приборкує енергію вітру

В Україні вже встановлено близько однієї тисячі малих вітроагрегатів.

В Україні вже встановлено близько однієї тисячі малих вітроагрегатів, повідомив Голова громадської ради з питань енергоефективності Андрій Конеченков.

«Сьогодні є дуже багато підготованих проектів, які отримали дозвіл на будівництво. Це проект Батіївська ВЕС, Казантипська та Сиваська ВЕС, потужності яких становлять 100-180 МВт. А Батіївської взагалі 200 МВт. Є також проекти, які отримали гранти від Європейського банку реконструкції та розвитку – це «Екооптіма» – 12,5 МВт. Є проекти, які сьогодні впроваджуються компанією «Вітрові парки України»: побудована нова Новоазовська станція – 43, 5 МВт, на 15 МВт вже поставлена Очаківська ВЕС», - сказав він.

За словами експерта, сьогодні в Україні поки не налагоджене активне виробництво вітряної енергії, але процес виготовлення вітряків та необхідних для них деталей вже йде.

Читайте також: Альтернативний орієнтир української енергетики

«Стосовно виробництва такої енергії, то його поки що в Україні немає. Але вже полетіла перша ластівка – на Краматорському заводі важкого станкобудування запущено першу лінію по виробництву стометрових башт для вітротурбін, а також почата збірка спеціальних гондол. Запчастини приходять із Німеччини, на заводі вони збираються і везуться безпосередньо на місце встановлення. Також у нас налагоджене власне виробництво вітроагрегатів – одне із харківських підприємств надає одні із найкращих пропозицій із тих, які сьогодні надходять з Китаю чи з інших країн. Вони вже більше 10 років виготовляють вітроагрегати і сьогодні нараховується біля тисячі вже встановлених малих вітроагрегатів, тобто до 1 кіловата. Вони використовуються для побутових цілей, на місцевості, де не можливо підвести електроенергію», - зазначив експерт.

Пан Конеченков наголосив на тому, що енергія вітру є надзвичайно необхідною, адже вона не потребує використання такого проблемного сьогодні ресурсу як вода.

«Енергія вітру отримує місцевий потенціал, розвиток цієї галузі дозволяє створювати нові підприємства та нові робочі місця. Тим паче, що ця галузь вже давно є конкурентоспроможною у всьому світі. Також велика її перевага полягає у тому, що вона не потребує використання води, адже це надзвичайно актуальне питання», - додав експерт.

Джерело:  УНН

 
Коментарі (0)