ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетикаУкраїна робить перші кроки до виходу з енергетичної кризи

Україна робить перші кроки до виходу з енергетичної кризи

Які основні проблеми України в сфері енергетики, завдяки чому ситуація держави з електрикою поступово налагоджується та що може цьому завадити, – про це у щотижневому огляді новин «України Комунальної» в останню неділю 2014 року.

Тиждень, що минає, відзначився для України змінами в електроенергетичній сфері. Зокрема, 24 грудня на засіданні уряду Прем’єр Арсеній Яценюк виділив кілька ключових проблем держави у сфері енергетики. За словами пана Яценюка, це масові віялові відключення світла, обмеження оплачених поставок вугілля Росією, реалізація імпорту електроенергії з суміжних країн. «Перша ключова проблема – це російські терористи, які не дають можливості нам вивезти близько 3 млн тонн вугілля, яке накопичилося вже на українських шахтах, на територіях, що тимчасово підконтрольні терористам. Також вони знищили низку вузлових пунктів залізниці і замінували ці вузлові пункти. Друге – це те, що стосується імпорту електричної енергії з суміжних країн», – сказав пан Яценюк. Урядовець нагадав, що всі перебувають в однакових електроенернетичних умовах. Тому, якщо немає світла в Україні, «то це означає, що і на тих територіях, де тимчасово поки що орудують росіяни, світла також не буде. Є світло в Україні, випустили вугілля, підписали перетоки по імпорту електроенергії – значить, світло буде всюди. Простий і зрозумілий підхід».

Читайте також: НКРЕКП сумнівається у законності відключень світла

В свою чергу Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин підтвердив слова Арсенія Яценюка: «У випадку застосування віялових відключень на українській території розроблений план відключень по території Криму, а також по території, яка знаходиться в зоні АТО». 

Невдовзі слова урядовців здійснилися. 24 грудня анексований півострів був повністю відключений від електроенергії. Самопроголошена влада Криму пояснила причини з яких АРК залишилася без світла - електрику вимкнула Україна. Ні в одному місті півострова, з Сімферополем включно, не було світла, були відключені магістральні лінії зв'язку, спеціальні також. Пізніше у Криму повідомили, що Україна відновила енергопостачання Криму в обмеженому режимі. В Україні підтвердили ці слова – Київ дійсно вимкнув світло через перевищення Кримом лімітів споживання.
 
Материковій частині України пообіцяли більш позитивні зміни у електроенергетиці. Зокрема, Міненерго допускає, що держава попрощається з віяловими відключеннями світла. Відомство відкрило можливості для імпорту електричної енергії до України із суміжних країн – Молдови, Білорусі, Росії.
 
Окрім того, 27 грудня було відновлено заблоковані раніше поставки вугілля в Україну. За словами Президента Петра Порошенка, це важливий результат для країни, який допоможе стабілізувати роботу електростанцій та підвищить їх роботу в період енергетичної кризи. Проте, Президент  не уточнив об’єми відновлених поставок та звідки вони прибуватимуть. «Вже пішли перші ешелони, які забезпечать сталу роботу електростанцій. Це перший крок, який дозволить підвищити якість роботи енергетичної системи», - повідомив Петро Поршенко.
 
Примітно, що в Україні через 10 років (до 2025 року) планують реалізувати близько 6 великих інвестиційних проектів. Зокрема, одним із таких проектів є будівництво Канівської гідроакумулюючої електростанції. Підготовчі роботи планують розпочати з травня наступного року. 
 
Також, однією з приємних електроенергетичних подій тижня стало те, що Україна домовилась з Казахстаном про постачання вугілля. Експерти підтримують таку співпрацю – країна повинна купувати тверде паливо у всіх можливих постачальників. «Ми домовилися про постачання вугілля з Екибастузського вугільного родовища», - сказав казахстанський президент Нурсултан Назарбаєв. Пан Назарбаєв висловив надію, що сторони зможуть досягти результату в цьому напрямку співпраці. 
 
 
На завершення нагадаємо, що Україна отримала кредит сумою майже 380 млн дол на розвиток електроенергетики. Всесвітній банк надав Україні кредит розміром 378,4 млн доларів на розвиток електроенергетики країни. Ці кошти підуть на підвищення надійності систем електропередачі та вдосконалення оптового ринку електроенергетики. Зокрема, регіональний директор Всесвітнього банку у Білорусі, Молдові та Україні Чімяо Фан заявив, що для України енергетична галузь має стратегічне значення, тому позика допоможе відновити національну мережу енергопередачі та посприяє енергетичній безпеці України.
 
Проте, хорошим перспективам в електроенергетиці радіти поки що рано. Спостережна місія ОБСЄ відзвітувала, що з Луганської області продовжують вивозити вугілля до Російської Федерації. «Місія продовжує спостерігати велику кількість самоскидів, що перевозять вугілля з Луганської області до Російської Федерації», - йдеться в документі. Зазначається також, що за підзвітний період українсько-російський міжкордонний потік зріс на обох КПП.
 
Коментарі (0)