ГоловнаПублікаціїГазопостачанняВирішення долі «літнього газового пакету» гальмують суперечки

Вирішення долі «літнього газового пакету» гальмують суперечки

Скільки коштуватиме російський газ для України, чи погодиться Москва на підвищення ставки транзиту газу та чи встигнуть сторони домовитись про газ на літо до закінчення «зимового пакету» - читайте в щотижневому огляді новин від «У.К.».

Минув ще один тиждень березня, який наблизив закінчення «зимового газового пакету». Тож, саме час подумати, про поставки «блакитного» палива влітку. Як анонсував Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк, тристоронні переговори щодо газових поставок на літній період відбудуться 20 березня.

«У нас 20 числа плануються тристоронні переговори щодо постачання природного газу в Україну. Нагадаю ще раз усім, що ми не погодилися у червні місяці на російські вимоги і саме тому ми не платимо 485 доларів за газ, навіть не 385 доларів за газ, а ціна в першому кварталі була вже 325. І я сподіваюся, що 20 числа будуть проведені переговори з нашими європейськими партнерами за участю Росії для того, щоб досягти домовленостей про постачання природного газу в літній період», - сказав Прем’єр.

Тобто, українська сторона налаштована купувати у Росії газ дешевше, ніж взимку. Однак, Москва вирішила поставити свої умови надання знижки, а саме отримати гроші за поставлений в окупований Донбас газ. У РФ кажуть, що такі вимоги цілком реальні згідно з діючим контрактом від 2009 року. Про це заявив російський Міністр палива та енергетики Олександр Новак. Однак, гучних заяв з цього приводу чиновник не робив, а переклав всі клопоти на плечі «Газпрому» та «Нафтогазу».

Читайте також: Україну очікує новий «газовий» конфлікт

«Знижка можлива і за контрактом - жодних окремих пакетів не знадобиться, якщо Україна і Росія досягнуть угоди. Призупинення принципу «бери або плати»... теж можливе, це залежить від переговорів між компаніями («Газпромом» і «Нафтогазом» - ред.)», - повідомив Міністр.

Україна у відповідь на такі «випади» Москви пригрозила підвищенням ставки транзиту газу. Зокрема, Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив про можливість збільшення плати за транзитне паливо до 30-100%. Він зазначив, що сучасна формула в угоді з «Газпромом» враховує лише транспортні послуги, через що Україна хоче її переглянути, щоб вона враховувала кошти на підтримку наявної газотранспортної інфраструктури.

Паралельно з такими гучними заявами, український Міністр сказав, що Київ готовий поступитися Росії щодо фіксованих поставок газу, однак терміном лише на 1 місяць.

«Росія буде намагатись підписати нас на суттєвий об’єм.  Механізм зимового пакету був зручний. Але якщо нам вдасться відмовитись від передоплати та перейти на постоплату, то Україна піде на фіксовані об’єми, а якщо ні то залишимось на теперішніх умовах. Якщо на передоплаті, то об’єм буде фіксувати недоцільно», - сказав Міністр.

Читайте також: Європа не підтримає Україну в «газовому» протистоянні з Росією

Та все це було б доволі цікавим, якби не було таким сумним. Адже, хоч сторони й анонсували майбутні перемовини, визначили дату та навіть встигли обмінятися «газовими люб`язностями», та забули підтвердити свою участь у цих переговорах. За словами заступника голови ЄК з питань Енергетичного Союзу Мароша Шефчовіча, ні Київ, ні РФ офіційно не підтвердили своєї присутності на зустрічі щодо вирішення долі «літнього газового пакету».

Єврокомісар також висловив сподівання, що затримка пов’язана з питаннями планування, а не через політику.

«У мене немає підтвердження від обох сторін щодо цієї дати», - сказав він.

Чиновник також наголосив, що сторони повинні провести перемовини до завершення терміну дії «зимового пакету», тобто до кінця березня.

 
Коментарі (0)