ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна тримає «газову» оборону

Україна тримає «газову» оборону

Кабмін вирішив боротися з монополізованим становищем Росії. Для цього Прем’єр має намір налагодити співпрацю з Європою щодо реверсу та зберігання газу та контролювати споживання «блакитного» палива.

Україна звинувачує Росію у зриві газових переговорів і розглядає це як план зі знищення України. Прем'єр Арсеній Яценюк заявляє, що Україна запропонувала Росії ціни в 300  і 380 дол. за куб. м в залежності від сезону і саме ці ціни пропонуватиме розглянути Стокгольмському суду.

«Було запропоновано, щоб ціна на газ формувалася пакетно і складалася з двох частин. Перша частина – це так званий низький сезон, це півріччя, яке передбачає, що ціна на газ – 300 доларів за кубометр, високий сезон – це опалювальний сезон – ціна на газ 385 доларів. Тобто збалансована ціна, а не 500 доларів. Це повністю ринковий підхід. Ми встановлюємо тимчасовий механізм 300  і 385 доларів ідемо в Стокгольм, і Стокгольм вирішує, хто правий. Якщо «Газпром» неправий – вони нам доплатять, і якщо ми неправі – ми доплатимо «Газпрому»», - сказав він.
 
У Кабінеті міністрів відзначили, що зупинити енергетичний диктат Росії реально. Для цього необхідно налагодити співпрацю з Європою щодо реверсу та зберігання газу.
 
 
«Ми запропонували країнам-членам Енергетичного співтовариства, а це – країни ЄС, створення спільної компанії, яка б експлуатувала і модернізувала українську ГТС. Якщо ми будемо спільно з ЄС працювати щодо реверсу та зберігання газу, то це кардинально зміниться європейську карту енергобезпеки. Росія перестане диктувати свої умови. Ми працюємо з Європою по реверсу. Я думаю, ви чули заяви президента Росії, про те, що вони категорично проти реверсу. А ми категорично проти монополії, проти економічної і енергетичної дискримінації», - розповів Прем'єр
 
В Україні вирішили взятися контролювати споживання газу. Для цього уряд створив кризовий енергетичний штаб. Його очолив Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман, а його заступником призначено Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана.
 
«Завдання штабу – баланс енергетичного споживання, а також забезпечення їх ефективного використання. Ми ніколи не зліземо з російської голки, якщо будуть відкривати вікна, щоб в квартирі було холодніше. Якщо ми так будемо витрачати енергоресурси, то ми будемо ще раз платити Росії 50 мільярдів доларів ще протягом 5 років і ніколи не досягнемо своєї мети. Наше завдання -  скорочення споживання», - зазначив Прем’єр.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», провал «газових» переговорів та подальші радикальні кроки Росії змусили українців понервувати. Однак у «Нафтогазі» переконані, що до грудня споживачам боятися нічого, і покладають надії на збільшення обсягів поставок газу з Європи.
 
Коментарі (1)
Sergiy1
18 Червня 2014 p. 10:52
Перше що має зробити штаб це нагадати власникам житла про необхідність здійснювати в своїй власності(співласності) енергозберігаючі заходи та інформувати про перелік елементарних заходів та їх вплив на зменшення споживання енергоносіїв та води.Але умовляння працюють недостатньо. Тому друге що має зробити штаб, це рекомендувати на рівні Уряду внести зміни до нормативних документів для всановлення тимчасової норми обігріву квартир плюс 16 (досвід Литви). Видається нормативний документ, щодо цільової фінансової участі співвласників в виконанні енергоефективних заходів на обєктах спільної власності.По третє досить говорити по механізм ЕСКО. Прийшов час законодавчо створити цей механізм.Одночасно з прийняттям закону про надзвичайний стан в енергетиці прийняти зміни до закону про регламент ВР, щодо прийняття рішень ВР простою більшістю присутніх в залі ,крім Бюджету,Конституції ,Криміналу,Оборони (досвід Естонії).Тоді нікого не прийдеться умовляти через дипломати , посади або погрози.