ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетикаУкраїна в очікуванні світла та європейського газу

Україна в очікуванні світла та європейського газу

Як довго продовжуватимуться відключення електроенергії в Україні, скільки газу залишилося в підземних сховищах, та як ЄС допоможе Україні у «газових» питаннях, - читайте у щотижневому огляді новин від «України Комунальної»

Ще один тиждень грудня завершується. Ці сім днів принесли Україні як хороші так і не дуже новини. Болюча тема віялових відключень електроенергії не відпускає українців у світле майбутнє нового року. Так, стало відомо, що вимикати світло будуть впродовж усієї зими. Про це заявив заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Свєтелик.

«Ми не пройдемо цю зиму, якщо введемо штатну ситуацію в країні. Не буде цієї зими штатної ситуації», - заявив замісник Міністра, та наголосив, що Україні не вистачає 3 млн кВт щоденно.

Зауважимо, за словами голови наглядової ради «Київенерго» Івана Плачкова, Україні до кінця осінньо-зимового періоду не вистачає 10-12 млн тонн вугілля.

«Це 4 тисячі ешелонів по 50 вагонів. Їх треба добути, навантажити, привезти, розвантажити, змолоти і спалити на наших електростанціях. Коли ми говоримо про вугілля, я кажу, що вугілля потрібно купувати де тільки можна, як тільки можна і як можна більше, тому що того, що у нас є нам не вистачить, щоб пройти осінньо-зимовий максимум. Рішення потрібно приймати негайно... У нас залишилося 3-4 дні», - підкреслив він.

Нагадаємо, що напружена ситуація з електроенергією спричинена гострим дефіцитом вугілля на складах українських ТЕС. Але найбільша енергетична компанія України ДТЕК вирішила не чекати на поставки російського вугілля, яке ще й досі «дрейфує» на прикордонних коліях, та закупила у Австралії близько 90 тис. тонн вугілля. «З метою диверсифікації поставок ДТЕК закупила близько 90 тис. тонн вугілля в Австралії», - заявили у прес-службі ДТЕКу.

Читайте також: Кабмін вимагає від обленерго упорядкувати відключення електроенергії

Натомість українська влада вирішила перевести на режим жорсткої економії електроенергії центральні вулиці, державні будівлі та рекламні вивіски. Зокрема Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заборонив освітлювати ці об’єкти.

«Окремо вимагаю від міністерства і органів місцевої влади припинити освітлювати реклами, державні будівлі, центральні вулиці. В той момент, коли країна перебуває в темряві, у нас по окремих регіонах світлові феєрверки, що є неприпустимим», - заявив пан Яценюк. 

Прем’єр також доручив Міністрові енергетики прийняти міри щодо зменшення віялових відключень. «Тому я доручив особисто Міністрові невідкладно прийняти заходи по зменшенню віялових відключень, по забезпеченню як імпорту електроенергії на прозорих умовах, без посередників», - додав він.

Але окрім «електричного» питання, в країні активно обговорюється ситуація з газопостачанням. Так, запаси природного газу на українських підземних сховищах невпинно скорочуються. На кінець тижня кількість «блакитного» палива на ПСГ скоротилася на 0,5%, а заповненість сховищ, за даними GSE, складає всього 38,52%. Хоча Євросоюз висловив готовність подальшої співпраці з Києвом та пообіцяв організувати реверс газу з Європи до України. Про це на початку тижня заявив Віце-президент Європейської Комісії з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчовіч.

Тому, українська сторона нарощує реверс газу з європейських країн. Зокрема, Словаччина має намір збільшити поставки палива, про це заявив глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак. Чиновник зазначив, що словацька сторона, завдяки своїм поставкам газу, забезпечує 20% загальних або 40% імпортних потреб України та додав, що існує можливість збільшення цих показників.

Читайте також: «Нафтогаз» втратив монополію на постачання газу для підприємств

Зауважимо, що 17 грудня  у Варшаві було підписано Угоду щодо розширення систем газопроводів між українськими та польськими операторами газотранспортних систем. Згідно даного документа, планується інтеграція газопроводів Польщі та України задля збільшення обсягів імпорту газу в Україну через Польщу.

Ця Угода також стала поштовхом для планування будівництва НАК «Нафтогазом України» східноєвропейського газового хаба, потужністю 20 млрд кубометрів газу. Про це заявив голова правління НАК «Нафтогазу України» Андрій Коболєв. На думку пана Коболєва, реалізація такого проекту зможе підвищити стабільність роботи газотранспортних систем країн Східної Європи. Окрім цього, східноєвропейський хаб зможе поєднати Західну, Центральну, Східну Європу та країни Балтії та поглибить інтеграцію газотранспортних систем України та Європи.

Ще одним ударом для України стала інформація про те, що американська компанія Chevron планує відмовитись від угоди, щодо видобутку сланцевого газу на Олеській площині. Про це заявив заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий. За його словами, влада працює над збереженням цього проекту. Чиновник також наголосив, що Україна намагається втримати іноземні інвестиції.

Нагадаємо, що після офіційної відмови Російської Федерації від будівництва «Південного потоку», Україна заявила, що зможе компенсувати поставки природного газу до країн Європи своєю ГТС. Але чи виконає свої обіцянки Київ, чи допоможе Європа українським ГТС та чи вирішиться питання аварійних відключень електроенергії покаже наступний тиждень.

 
Коментарі (0)