ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна відтягнула прихід енергетичної катастрофи

Україна відтягнула прихід енергетичної катастрофи

Україна продовжує намагатися вирішувати питання з закупівлями природного газу і вугілля. Хто і за скільки «поділиться» з країною енергоресурсами - у щотижневому огляді новин «України Комунальної».

Україна продовжує працювати над вирішенням енергетичних проблем. На початку минулого тижня Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин відзвітував, що з 1 по 4 січня цього року в Україну було поставлено близько 100 тис. тонн вугілля з Російської Федерації. В Міненерго зазначають, що перебоїв з постачаннями палива не спостерігалося. 

Пізніше в Міністерстві енергетики заявили, що в січні планують імпортувати ще близько 620 тис. тонн твердого палива з Росії.
 
«У січні у нас завдання - 120 тисяч для «Центренерго» і близько 0,5 млн тонн за контрактами ДТЕК. Це я кажу про російське вугілля», - сказав заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков. За його словами, попередньо ціна російського вугілля складе близько 73 дол. за тонну.
 
Примітно, що 8 січня Україна заплатила за дві суднові партії вугілля з Південноафриканської республіки.
 
«Щойно ми купили ще два судна вугілля з ПАР, скоро вони будуть тут», - сказав голова Міненерго Володимир Демчишин. 
 
 
Також в енергетичному відомстві назвали ціни на тверде паливо з ПАР. За словами заступника Міністра Юрія Зюкова, закуплені держпідприємством «Укрінтеренерго» п'ята і шоста суднові партії південноафриканського вугілля обійшлися в 99 дол. за тонну (з доставкою на Зміївську і Трипільську ТЕС). 
 
«Перші два судна були придбані «Укрінтеренерго», третє-четверте купила компанія ДТЕК, п'яте-шосте - «Укрінтеренерго». П'яте вже зараз вивантажене в порту TIS. Ще декілька днів і це вугілля надійде на електростанції «Центренерго»... Перше вугілля купувалося за 112 доларів за тонну з доставкою на станції - це 86 доларів за тонну на умовах CIF плюс логістика (це був серпневий контракт)... У зв'язку з тим, що змінилися індекси і цінова політика на вугілля і на логістику, на сьогодні це вугілля уже придбано за 99 доларів за тонну з доставкою на станцію», - сказав він.
 
Пан Зюков зазначив, що порівняно з першими двома судновими партіями, п'ята і шоста партії «Укрінтеренерго» на 2,059 млн дол. дешевше. За словами заступника Міністра, неналежна якість була лише в першій судновій партії вугілля з ПАР.
 
Втім, ГПУ продовжила наполягати на завданні збитків державі від закупівлі вугілля з ПАР і його низькій якості. 
 
«Згідно з матеріалами попереднього розслідування, на сьогоднішній день ми вважаємо доведеним, що керівник державного підприємства «Укрінтеренерго» шляхом неправомірного складання контракту на придбання вугілля (з ПАР - ред.) завдав розтрату державних коштів у сумі понад 846 млн грн», - сказав перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Святослав Лаганяк. За його словами, Генпрокуратура встановила, що в постачанні вугілля з ПАР в Україну мала місце «дуже велика корупційна складова». Пан Лаганяк нагадав, що вугілля доставлялося з ПАР за завідомо завищеною ціною і було неналежної якості.
 
Варто зазначити, що українській владі за перші дні 2015 року вдалося вивезти кілька тисяч тонн вугілля з шахт Донбасу, які перебувають на тимчасово підконтрольних бойовикам територіях. Вранці 5 січня в Міненерго повідомили: «З Донбасу був поставлений невеликий обсяг, оскільки були свята і, в принципі, там залізниця не працювала, то не відвантажували... Близько 3 тис. тонн вугілля марки А зайшло за ці дні. Поставки йдуть». 
 
Відзначимо, що деякі події, що відбулися на тижні, що минає, внесли корективи в газову ситуацію в нашій країні. У четвер 8 січня стало відомо, що реверсні поставки природного газу в Україну можуть зрости вже у січні. Причиною цього може стати майбутній запуск угорсько-словацького газопроводу. Відповідний запит щодо дозволу запуску цього газопроводу вже направлений до єврокомісії.
 
«Угорсько-словацький газопровід може бути введений в дію вже в цьому місяці, відповідні документи для отримання дозволу направлені до Єврокомісії», - сказав держсекретар з питань енергетики Угорщини Андраш Арадски.
 
При цьому, в «Укртрансгазі» відзвітували, що Україна скоротила імпорт російського газу у 2014 році майже вдвічі порівняно з 2013. 
 
«У 2014 році з РФ для потреб України було імпортовано 14,5 млрд куб. м газу, що на 11,3 млрд куб. м менше показників попереднього року», - повідомляла прес-служба. Таким чином, обсяг природного газу, який був імпортований з РФ становить 36,2% від загального балансу блакитного палива, яке надходило протягом 2014 року у вітчизняну газотранспортну систему. Протягом грудня місяця 2014 року з РФ в Україну було імпортовано 518,2 млн куб. м газу.
 
 
Європа у свою чергу чекає підвищення тарифів на газ для українських споживачів. У Єврокомісії зазначають, що це забезпечить продовження виконання макрофінансової програми кредитування України. 
 
«Ми очікуємо, що в Україні відбудеться підвищення ціни на газ для споживачів. Але це вже справа уряду - як, за яким графіком втілити це рішення в життя», - сказав представник Єврокомісії. Він також підкреслив, що підвищення тарифів на енергоносії для населення є однією з домовленостей, яка була досягнута між МВФ та українським урядом.
 
Коментарі (2)
Фадеев
12 Січня 2015 p. 02:05
Валерий Литичевский У нас если говорят, что повысят цены на газ, то каждому должно быть понятно, что одновременно в столько же раз повысят цены на отопление и гарячую воду , поскольку за неимением угля , подогрев будет якобы производиться на газу.
Фадеев
12 Січня 2015 p. 02:08
Підвищення цін -- це знецінення грошей. А знецінення грошей -- це наглий грабунок громадян державою, оскільки вона друкує гроші. Під словом "держава" тут мається на увазі її керманичі. Сьогодні ви за певну суму національних грошей можете купити певну кількість товару або послуг, завтра за ту саму суму грошей -- купити можете вже менше, післязавтра за цю ж суму -- ще менше і т.д. Хто кожен раз вам зменшує кількість купованого за одну й ту саму суму грошей? Знецінення грошей певної країни автоматично підвищує ціну грошей тих країн, де не було знецінення--це одна з головних причин вимог Єврокомісії щодо підвищення цін на енергоносії. Важко обманути одну окремо взяту адекватну людину, але обманути майже усіх зразу, виявляється, дуже легко. Наприклад, тією ж інфляцією.