ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаУкраїна вийде із замкнутого кола енергозалежності

Україна вийде із замкнутого кола енергозалежності

Україна може позбутися енергозалежності від Росії. Однак, на думку експертів, цьому сприятимуть інвестиції в модернізацію системи централізованого теплопостачання та підвищення енергоефективності житлових будинків.

Україна може вирватися із замкненого кола закупівель російського газу, в якому щороку опиняється: політичні торги – початок опалювального сезону – борг перед «Газпромом» – знову політичні торги. Зокрема, у цьому переконаний керівник проекту «Енергоефективність у житловому секторі в Україні» Міжнародної фінансової корпорації Гжегож Гайда, - повідомляє «Українська правда».

Перш за все, експерт стверджує, що потрібно нарешті визнати, що Україна – дуже енергозалежна держава.

«Споживання енергії на одиницю ВВП тут є одним з найвищих у Європі, подекуди різниця сягає 3-4 разів. І це споживання приблизно порівну розподіляється між житловим та промисловим секторами. При цьому тенденції у промисловому секторі свідчать про поступове, повільне, але все ж таки зменшення споживання енергії за рахунок впровадження підприємствами енергоефективних заходів для модернізації виробництва. Натомість у житловому секторі з часом нічого не змінюється. Споживання енергетичних ресурсів лишається на високому рівні. Чи можна переламати ситуацію? Приклад країн Центральної та Східної Європи свідчить, що це цілком реально» - зазначає він.

На думку експерта, проведення енергоефективної модернізації у житловому секторі дозволяє значно скоротити споживання енергоресурсів та суттєво зменшити залежність країни від їхнього імпорту.

«Існує так звана аксіома з енергоефективності в житловому секторі: інвестиції в модернізацію системи центрального теплопостачання та у підвищення енергоефективності житлових будинків повинні відбуватися одночасно» - наголошує він.

Читайте також:Як змусити населення економити енергоносії

За словами пана Гайди, якщо відійти від цього правила, то досягти результату – скорочення споживання енергетичних ресурсів – значно складніше.

«Наприклад, якщо замінити обладнання та мережі тільки у системі центрального теплопостачання, а житлові будинки лишити як є, то бажаного скорочення споживання газу не відбудеться. Адже на рівень споживання енергоресурсів більш за все впливає саме кінцевий споживач. Іншими словами, якщо поставити в котельні навіть надсучасне обладнання, а потреба у теплі в будинках не зміниться, то такі інвестиції не принесуть бажаного ефекту та матимуть дуже великий термін окупності. Якщо ж одночасно із модернізацією тепломереж утеплити будинки та встановити прилади регуляції споживання теплової енергії, то ощадливі власники зможуть скоротити споживання тепла. Це не лише зекономить їхні кошти, а й зменшить споживання газу на виробництво теплової енергії. Відповідно, держава зможе скоротити імпорт блакитного палива на такі цілі» - наголошує експерт.

Окрім того пан Гайда зауважує, що сьогодні Україна перебуває в таких умовах, коли звертати увагу на подібні перетворення потрібно було ще вчора. Тому вкрай необхідно прийняти цю аксіому, і розпочати інвестиції в модернізацію за двома напрямками: система централізованого теплопостачання та житловий сектор.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Президент України Петро Порошенко ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 листопада 2014 року «Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014/15 року».

 
Коментарі (1)
Sergiy1
18 Листопада 2014 p. 08:46
Та все правильно! І про це всі знають. Але лобі яке сидить на трубі та в ВР продовжує приймати закони типу №1198-VII та №1602-VII.Таке ж лобі і в АП ,раз президенту підготувало їх на підпис.