ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаУкраїна закупить у Америки ядерне паливо

Україна закупить у Америки ядерне паливо

Україна веде переговори з США щодо купівлі ядерного палива для АЕС. У разі, якщо вони виявляться вдалими, вже у 2014 році українська сторона зможе отримувати до трьох блоків палива.

Вже в 2014 році українська сторона почне закупати американське паливо для АЕС. Наразі ведуться переговори з компанією «Westinghouse». Про це повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, передає видання «РИА Новости».

«Ми зараз відновлюємо переговори з «Westinghouse», тому що за останні два роки, на жаль, процес співпраці з компанією був заморожений. «Енергоатом» провела всі необхідні переговори для відновлення тих домовленостей, які були раніше. Тому ми можемо від «Westinghouse» завантажувати до трьох блоків палива, коли досягнемо домовленостей, вже найближчим часом», - заявив пан Продан.
 
Також, Міністр відзвітував про постачання ядерного палива від «Росатома». За словами Юрія Продана, російське пальне в Україну зараз йде в нормальному режимі. 
 
 
«Ті вагони, які йдуть з відпрацьованим паливом, йдуть за графіком. Я в п'ятницю розмовляв з Сергієм Кирієнко, Головою «Росатома», який сказав, що ми з ним працюємо в нормальному режимі і ніяких зауважень за нашу роботу немає», - додав пан Продан.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», 17 жовтня 2013 року тодішній Уряд схвалив проект договору про продовження українсько-американського угоди про зниження ризику експлуатації АЕС в Україні до 25 жовтня 2018 року.
 
Близько 50% електроенергії виробляють в Україні атомні станції. Електростанцій достатньо, але значну частину з них становлять атомні, які споживають ядерне паливо з Росії. Тому, як зазначають експерти, Україні варто зосередитися на будівництві невеликих гідроелектростанцій.
 
Коментарі (0)