ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаУкраїнська атомна енергетика впала у російську залежність

Українська атомна енергетика впала у російську залежність

Близько 50% електроенергії генерують в Україні атомні станції. У свою чергу, з атомної енергетики держава повністю залежна від Росії, вважають експерти.

Україна залежить від Росії і у виробництві електрики. Про це заявив експерт із енергетичних питань Богдан Соколовський в ефірі «Радіо Свобода», коментуючи рішення про спорудження на Київщині нової гідроелектростанції.

Побудова нових ГЕС в Україні є намаганням зменшити енергетичну залежність від Росії. Втім, ці спроби запізнілі, каже водночас експерт. Крім газового «повідка», Україна все більше залежить від східного сусіда у видобутку електрики.
 
Електростанцій загалом вистачає, але значну частину з них складають атомні, які споживають ядерне паливо з Росії. Тому варто зосередитись на будівництві невеликих гідроелектростанцій, зауважує Богдан Соколовський.
 
Нагадаємо, голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк заявив, що наразі є план будівництва приватними інвесторами у Білій Церкві (на Київщині), на річці Рось гідроелектростанції. Вартість такого проекту становитиме близько 10 мільйонів доларів.
 
На думку пана Соколовського збудувати гідроелектростанцію у Білій Церкві не складає жодної проблеми. Питання варто розглядати насамперед у контексті запровадження альтернативних джерел, а вони в Україні є дуже маленькими. 
В Україні наразі діє не більше 3% гідроелектростанцій. Близько 50% електроенергії генерують в Україні атомні станції.
 
«Так, нам треба злазити із залежності. По атомній енергетиці ми повністю залежні від Росії. Це стосується ядерного палива та інженерії. Водночас у нас стоять радянські-російські реактори і ними керують із одного центру, розташованого у Москві. Тобто, про атомну енергетику практично ніхто не говорить, але насправді ми на 100% є залежними. Тому стверджувати, що тут у нас немає проблем? А гідроенергетика все-таки є своєю. І це не лише можна, а й потрібно розвивати. Але разом із тим пам’ятати, що ми, на жаль, ніколи не досягнемо того рівня, який державі сумарно потрібен» - пояснив Богдан Соколовський.
 
Коментарі (0)