ГоловнаПублікаціїЖитлоУкраїнці не готові платити за власне житло - опитування

Українці не готові платити за власне житло - опитування

Українці не готові до нового механізму сплати податку на нерухомість. Громадяни наголошують на необхідності коригування деяких норм в оподаткуванні.

Новий рік приніс Україні нові ставки податку на нерухомість. Оновлений уряд вирішив обклати податком не лише площу квартири чи приватного будинку, а й допоміжні господарські приміщення. Зауважимо, вперше норма про оподаткування нерухомості з'явилася в Податковому кодексі у 2013 році. Тоді розмір податку на житло визначався  з огляду на житлову площу, а не на загальну, як це відбувається сьогодні.

Так, уряд вирішив оподатковувати площу квартир, яка становить більше 60 кв. метрів. Для житлових будинків точка відліку починається із 120 кв. м, а комплекти житлової нерухомості підлягають оподаткуванню, якщо їхня площа більша, ніж 180 кв метрів.

«Нерухомість повинна обкладатися податком. Це не тільки європейський досвід – це базовий принцип будь-якої економічної системи», – сказав Арсеній Яценюк наприкінці минулого року.

Такі заяви влади викликали неабиякий резонанс серед громадян. Адже декому доведеться платити не лише за дах над головою, а й за «зручності» на дворі. Однак, зважаючи на децентралізацію, яку уряд намагається активно впроваджувати в систему управління країною, визначати ставки плати податку на нерухомість передали місцевим органам управління. Крім цього, за інформацією Міністерства фінансів, «на місцях» повинні роз’яснити населенню, навіщо потрібно цей податок та на що будуть використовуватися кошти отримані від нього.

Читайте також: Податок на нерухомість: подарунок для багатих

«Законом України встановлюється виключно верхня межа оподаткування до 24 грн – це верхня межа, вище якої місцеві громади не можуть встановити відповідний податок. А вже громада вирішує питання: яка повинна бути ставка, які пільги повинні застосовуватися при сплаті цього податку», - сказав заступник Міністра фінансів Денис Фудашкін.

Тож «Україна Комунальна» вирішила поцікавитись у своїх читачів чи згодні вони платити податок на нерухомість за новим порядком?

Опитування проводилось на електронних шпальтах «України Комунальної» з 2 по 9 лютого. І ось які результати ми отримали.

69% українців не готові до нових умов оподаткування нерухомості. З них 30% вважають, що нарахування податку носить дискримінаційний характер, ще 39% зауважують, що оподатковувати нерухомість потрібно не за метражем, а за вартістю (Як це передбачено у європейських країнах, - ред.). 9% опитаних готові платити податок, тому що це світова практика. Ще 7% згодні на оподаткування свого житла, якщо місцева влада внесе корективи у механізм нарахування податку. І лише 15% респондентів не платитимуть, тому що їхня нерухомість не підпадає під оподаткування.

 
Коментарі (2)
Sergiy2
09 Лютого 2015 p. 12:37
Український народ завдяки своїй природній мудрості відчуває ,що щось не так. А не так просто! Із чого буде виходити страхова компанія з площі чи вартості? Отже автори законопроекту прирівняли ,,КУРНИКИ до ХАТЬОНОК,,
Наталія
09 Лютого 2015 p. 23:56
При этом никто почему-то не вспоминает о социальной норме жилья. А ведь в квартирах свыше 60 м часто- густо живут по нескольку поколений людей. А те несчастные дачи созданы кровью и пОтом этих людей и теперь хоть как-то кормят семьи и дают возможность куда-то деть детей на лето. И еще забыли - ведь квартиры должны быть зарегистрированы в Госреестре недвижимости. А ведь это сделали не все украинцы. И все скромненько молчат о налоге на доход от аренды квартир. Это тоже мировая практика.