ГоловнаПублікаціїСтатистикаУкраїнці не квапляться віддавати борги за ЖКП

Українці не квапляться віддавати борги за ЖКП

У червні населення знизило темпи погашення боргу на 1,8 процентних пункта в порівнянні з травнем. Тоді українцям вдалося зменшити борг порівняно з попереднім місяцем на 4,3%.

Українці в першому півріччі сплатили 20,3 млрд грн, або на 3,2% більше, ніж було нараховано за цей період комунальних платежів, повідомляє Держстат. Однак, не дивлячись на багатомільярдні борги, тенденція останніх років щодо скорочення дебіторської заборгованості побутових абонентів перед підприємствами галузі зберігається: до травня сумарний борг скоротився на 286 млн грн - 2,5%. Загальний борг побутових абонентів за послуги ЖКГ зараз становить 11,2 млрд грн, тоді як у минулому році боргували 12,5 млрд грн, а в 2012 році - ще на 0,2 млрд грн більше. Середній період несплати зазвичай варіюється в діапазоні від 3 до 3,4 місяців.

Разом з тим, рівень платіжної дисципліни нетиповий для літніх місяців - періоду пікових платежів. Зокрема, у червні населення знизило темпи погашення боргу на 1,8 процентних пункта в порівнянні з травнем. Тоді українцям вдалося зменшити борг порівняно з попереднім місяцем на 4,3%.

Зростаючий обсяг дебіторських боргів - давня проблема підприємств ЖКГ. Крім регулярних недоплат з боку населення, тарифи на послуги теплоенергетичних компаній і водоканалів нижчі економічно обґрунтованого рівня. За даними Нацкомпослуг - галузевого регулятора, в середньому по Україні тарифи на теплову енергію покривають близько 65% на її виробництво і постачання на холодну воду - 75%. При цьому, українці не платять за «комуналку» на 100%, і тим самим, продовжують нарощувати загальний рівень заборгованості. Так, у 2012 році побутові споживачі не доплатили за комунальні послуги на 0,4%, а в 2013 році на 0,1%. Все це призводить до того, що комунальні підприємства не можуть розрахуватися за поставлені їм енергоносії, зокрема, кредиторська заборгованість теплоенергетиків за природний газ перевищує 24 млрд грн.

Враховуючи статистику попередніх періодів, високий рівень платіжної дисципліни демонструють західні і центральні регіони: у 2013 році найвищий рівень оплати зафіксований в Івано-Франківській, Вінницькій і Львівській областях (102 - 102,4%), а найнижчий - у Луганській, Донецькій, Дніпропетровській областях та в АР Крим (95,8-97,3%). При цьому, з квітня по вересень 2013 року населення платило більше нарахованих сум.

Читайте також: Тарифам ЖКГ завадять спустошити гаманці українців

У першому півріччі поточного року тенденція до зниження боргу зберігається. У січні сума платежів була значно меншою суми нарахувань (недоплата склала 12%). Втім, вже в березні стався перелом у бік поліпшення платіжної дисципліни - в цьому місяці українці заплатили на 10% більше від нарахованих сум.

Переломний момент стався в квітні: якщо до кінця березня борг населення становив 13,6 млрд грн, то вже до травня побутові споживачі скоротили борг до 12 млрд грн. А до червня - знизилася ще на 0,6 млрд грн.

Варто зазначити, що зі зниженням рівня боргу побутових абонентів за послуги ЖКГ, темпи погашення заборгованості сповільнилися. Скоріше за все, на платіжну дисципліну вплинуло суттєве зростання тарифів на послуги ЖКГ.

Зокрема, восени минулого року уряд Миколи Азарова розпочав переговори з Міжнародним валютним фондом щодо надання стабілізаційного кредиту, необхідного для підтримки в життєздатному стані розграбованої економіки країни. Однією з головних вимог МВФ для видачі позики стало приведення тарифів на газ і електроенергію для населення до економічно обґрунтованого рівня. Нова влада погодилися виконати ці умови, і вже в квітні Фонд схвалив 2-річну програму «stand-by» для України обсягом 17 млрд дол.

Це негайно позначилося на вартості комунальних послуг: після отримання першого траншу кредиту, з 1 червня 2014 року в Україні підвищилися тарифи на електроенергію для населення. (Для абонентів, що споживають менше 150/250 кВт*год ціни підвищилися на 10%, для громадян, які споживають до 800 кВт*год - 15%, а для населення, яке споживає 800 кВт*год - 40%).

Також з 1 липня майже зросли тарифи на водоспоживання в середньому на 50% по Україні і на 40% - на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Крім підвищеної ціни на послуги ЖКГ, в цьому році було зафіксоване небувале зростання інфляції. Індекс споживчих цін порівняно з груднем 2013 року склав 111,6% (у минулому році цей показник був 103%). У той же час, з початку року доходи українців зросли на 7%, як і в минулому році.

Суттєво зросли і заборгованості роботодавців з заробітної плати. Так, станом на 1 липня з початку року борг по зарплаті в промисловості зріс на 45,9%, а в сільському господарстві - 72,2% (для порівняння, в минулому році ці показники були на рівні 37,5% і 39,8%, відповідно).

Читайте також: Урядова гра в тарифи - шлях до енергетичного краху

Втім, до кінця року макроекономічні показники країни погіршуватися. Кабінет Міністрів прогнозує падіння обсягів експорту з України в 2014 році на 11,6%, імпорту в Україну - на 21,1%, у зв'язку з ситуацією на сході країни і погіршенням взаємин з Російською Федерацією. Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту №4308а про внесення змін до держбюджету України на 2014 рік, який вчора був прийнятий в цілому на засіданні парламенту. Аналітики Верховної Ради прогнозують до кінця року зниження ВВП на 6%, зростання цін на споживчому ринку на 19,5% (порівняно з груднем минулого року), скорочення заробітної плати на 6,3% і зростання рівня безробіття до 10,2%.

Теоретично зростання тарифів ЖКГ і неминуче пов'язане з ним збільшення заборгованості населення за енергоносії та водопостачання, повинна відшкодувати споживачам нова схема нарахування компенсацій за оплату комунальних послуг, затверджена постановою КМУ №83. Втім, як зазначала раніше «Україна Комунальна», механізми отримання цієї компенсації потребують серйозного доопрацювання. 

 
Коментарі (0)