ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГЯк отримати субсидію або компенсацію за послуги ЖКГ?

Як отримати субсидію або компенсацію за послуги ЖКГ?

Постановою №83 від 5 квітня уряд затвердив новий порядок виплати компенсацій громадянам, які мають право на пільгу по оплаті комунальних послуг. Спробуємо розібратися, що ж змінилося у процесі надання житлово-комунальних пільг.

Вже з початку наступного місяця українці платитимуть за природний газ наполовину дорожче, а з липня побутових споживачів очікує збільшення вартості гарячої води, що є наслідком 40-відсоткового підвищення ціни на «блакитне» паливо для теплоенергетичних підприємств. Уряд вже затвердив своєю постановою № 83 від 5 квітня новий порядок виплати компенсацій громадянам, які мають право на пільгу по оплаті комунальних послуг.

Читайте також: Тарифи ЖКГ: подорож в економічне пекло

Документ не відміняє чинний механізм нарахування субсидій, який покриває витрати українських сімей на оплату послуг ЖКГ, якщо їх вартість перевищує 10-15% сукупного доходу. При цьому Кабінет Міністрів запропонував побутовим споживачам процедуру отримання 100-відсоткової компенсації, яка буде розраховуватися як різниця між вартістю «комуналки» до підвищення і після. Документ передбачає, що отримувати відшкодування побутові споживачі зможуть з місяця, в який було подано відповідну заяву, та до закінчення опалювального сезону 2014-2015 років. При цьому, українці отримають право просити про нарахування компенсації вже з 1 травня. Уряд розраховує, що новий компенсаторний механізм додатково охопить 185,2 тис. сімей, відповідно, середньорічна кількість дотуються державою домогосподарств зросте до майже 1 млн. Разом з тим, прийнята Кабміном процедура поки залишає багато запитань без відповіді. Спробуємо розібратися, що ж змінилося у процесі надання житлово-комунальних пільг.

Як виплачувалися субсидії досі?

Зараз розраховувати на державні субсидії можуть сім'ї, у складі яких є непрацездатні громадяни, інваліди або неповнолітні, за умови, що їх витрати на оплату послуг ЖКГ перевищують 10% середньомісячного сукупного доходу. 15-відсотковий поріг витрат встановлений для працюючих сімей. Субсидія розраховується у межах встановлених норм споживання.



Якщо ж у квартирі зареєстровані та проживають тільки пенсіонери або непрацездатні громадяни, середньомісячний сукупний дохід на кожного людини становитиме не більше 50% від прожиткового мінімуму (п.м. для непрацездатних становить 949 грн). При цьому розмір житлової субсидії призначається таким чином, щоб оплата за послуги в межах норм споживання склала 10% від середньомісячного сукупного доходу осіб, що проживають в будинку. При призначенні субсидії враховується норматив володіння загальною площею житла виходячи з 21 кв.м на кожного мешканця та додатково 10,5 кв.м. на сім'ю.

Читайте також: Українці отримуватимуть субсидії на ЖКП по новому

Субсидія на відшкодування витрат на оплату ЖКП призначається на півроку, а на покриття платежів за природний газ - на час опалювального періоду (з 15 жовтня до 15 квітня). Для того, щоб отримати виплати громадянину необхідно надати органам соціального захисту за місцем реєстрації паспорт, ідентифікаційний код, заяву про нарахування субсидій, довідки про склад сім'ї та про доходи кожного її члена, перелік споживаних комунальних послуг, а також підтвердити згоду на обробку персональних даних.


В уряді порахували, що середньорічна кількість українських домогосподарств, що отримують відшкодування на оплату комунальних послуг становить 809,4 тис. (з них майже 660 тис. сімей сплачують не більше 10% від сукупного доходу). Згідно з даними Держстату, в лютому субсидію отримали всього 6,7% українських сімей або 143 тис. від загальної кількості домогосподарств у країні (16,8 млн сімей). З початку року дотації виплачувалися 122,3 тис. сім'ям, що становить 88% від загальної кількості звернувшихся. Середній розмір субсидії в минулому місяці склав 134 грн, а всього з січня держава спрямувала близько 21 млн грн на компенсацію. Максимальна кількість сімей або одиноких громадян звертаються за субсидіями в зимові місяці - в опалювальний період за дотаціями звертаються в середньому 400-450 тис. домогосподарств.

Як будуть виплачуватися компенсації?

Уряд зберігає нинішній механізм субсидування, але поряд з ним пропонує громадянам порядок отримання стовідсоткової компенсації витрат на оплату послуг ЖКГ. Постанова №83 передбачає збереження субсидування громадян, що мають право на таку пільгу. Однак одержувати і субсидії, і нові компенсаційні виплати буде заборонено. У Кабміні вважають, що нові умови нарахувань відшкодування додатково охоплять понад 185 тис. українських сімей, які зможуть вибирати вид дотації. В той же час, кількість родин, які досі не мали права на субсидію, але зможуть отримувати компенсацію, складе 3,5 млн.

Отже, для того, щоб отримати компенсацію, протягом 6 місяців сім'я повинна демонструвати сукупний дохід, що не перевищує прожитковий мінімум, встановлений для домогосподарства. Такий «сімейний мінімум» розраховується як сума всіх прожиткових мінімумів для кожного члена сім'ї. Прожитковий мінімум для працездатних громадян становить 1218 грн, для непрацездатних - 949 грн., для дітей віком від 6 до 18 років - 1286 грн, а для дітей, молодших 6 років - 1032 грн. Відповідно, виходячи зі складу сім'ї, прожиткові мінімуми сумуються і визначається єдиний сукупний. Якщо загальний дохід сім'ї менше цього «сімейного» порогу, то тоді вона має право подати заяву на виплату компенсації.

Читайте також: Тарифи на газ примушують українців до субсидування, – опитування

Розмір відшкодування органи соціального захисту будуть визначати як різницю між вартістю комунальних послуг до підвищення і після. При цьому ЖЕКи, ОСББ, які обслуговують організації у 5-денний термін повинні надати соцслужбам дані про середньомісячний розмір плати за компослуги, розрахованого за нормами, а також розмір оплати з урахуванням фактичного споживання послуг. Потім в 10-денний термін органи соцзахисту визначають розмір виплат, який розраховується для кожного виду послуг окремо в опалювальний період і теплі місяці року.

Перелік документів, які необхідно надати заявникам - аналогічний тому, який подають громадяни, які мають право на субсидію. Компенсації будуть позбавлені споживачі, які мають заборгованість за послуги ЖКГ (у разі погашення боргу, виплати поновлюються), а також відшкодування не отримають ті, хто дав неправдиві дані про свої доходи та склад сім'ї.

Підводні камені

Як і у випадку з субсидіями, компенсації будуть виплачуватися не «живими» грошима споживачеві, а на рахунки підприємств - постачальників послуг. Відсутність монетизації пільг, тобто адресної допомоги громадянам на оплату послуг ЖКГ, не стимулює споживачів до економії, а бюджетні виплати для галузі ЖКГ, як і компенсацію в тарифах, влади затримують. Хоча, зараз у державному бюджеті передбачено 8,8 млрд грн на сплату субсідій за ЖКГ, але ще тиждень тому ця сума дорівнювала 4 млрд грн. Примітно, що у той же час у головному фінансовому документі країни зменшився розмір витрат на сплату тарифної різниці: якщо ще у лютому ця сума складала 6,9 млрд грн, то наразі на сплату субвенції у цьому році держава планує витратити 2,9 млрд грн.

Крім того, для отримання відшкодування за новим порядком споживачі повинні демонструвати доходи на рівні прожиткового мінімуму щомісяця протягом півроку. Відповідно, працівники бюджетної сфери (вчителі, лікарі, держслужбовці), у яких доходи невеликі, але вище мінімуму в 1218 грн (наприклад, середня ставка лікаря 1,9 тис. грн, вчителі - 1,5 тис грн), не зможуть отримати право на нову пільгу.

Відповідно, система дотування, запропонована урядом, не буде стимулювати дрібний і середній бізнес до виведення заробітних плат з «тіні». Демонструючи в податкових деклараціях мінімальний дохід, співробітники таких компаній зможуть розраховувати на компенсацію за фактичний дохід (зарплату «в конверті»), що дозволяє сплатити за послуги ЖКГ за новими цінами.

 
Коментарі (2)
Sergiy1
11 Квітня 2014 p. 09:23
Щодо газу! Із врахуванням, що в четвертому класі до революції була четвірка по математичним дисциплінам.!1. Уряд заявляє 30 від1сотків отримають сібсидії( це по середньостатичній сімї близько 5 млн. сімей).2. Субсидія від 140 грв перетвориться в близько 200 грв.В звязку з підняттям тарифів. Нескладні підрахунки засвідчують суму 1.0 млрд..грн. Можливо не як в аптеці, але порядок цифр точний. 3.Переглядаємо терміново норми на газ,оскільки факт підтведжує при обліку зменшення нарахувань до 50 відсотків.;.4 Пожаліємо газопостачальні підприємста і зменшимо норму на 30 відсотків, а не на 50, це також буде 1.0 млрд.грв. від трьох, що вони наварюють близько 3.0 млрд.грн. на різниці між фактом та сьогоднішньою нормою.Дебіт кредіт бюджету сходиться. 5. От Вам ,,і Юрьев день,,. Аналогічно по воді- різниця по нормі та факту відрізняється 2.5-3.0 рази.Думаю і опалення факт відрізняється від норм оскільки дуже багато енергоефективних заходів в житлі здійснювали власники(вікна, подвійні двері,засклені лоджії та балкони та інше) та експлуатаційні організації(відновлення або здійнення теплоізоляції вн.будинкових інж.иереж).Можливо з цим і повязане небажання Мінрегіону затверджувати методику визначення фактичного питомого теплового навантаження на метр кв.в будинках побудованих до 2000 року.
Сергій Бовикін1
20 Січня 2015 p. 01:28
Откуда автор взял что нужно для назначения субсидии подавать в соответсвующий отдел "справку о составе семьи"? В законе и постановлении такого нет! а вот на компенсационную выплату да, нужно. и это большое упущение бывшего министра Давыдовой, которая не вникла в суть темы.