ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці не оцінили спрощений порядок надання субсидій – опитування

Українці не оцінили спрощений порядок надання субсидій – опитування

Новий порядок надання субсидій за спрощеним механізмом не сподобався українцям. Громадяни зауважують, що не лише не розуміють нового порядку, а й бояться допустити помилку при декларуванні доходів, бо новий штраф за це вдвічі більший від теперішнього

Новий порядок надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг – розрекламований урядом механізм відшкодування українцям частини оплати за «комуналку». Зокрема, новий механізм обіцяє громадянам відсутність черг за субсидіями, скорочення переліку необхідних документів. Однак, «стержнем» програми є той факт, що отримати відшкодування від держави за житлово-комунальні послуги можна не виходячи з дому – необхідні папери розсилатимуть поштою.

Та виявилось, чим ближче до діла, тим більше негараздів. Зокрема, раніше позитивно налаштований Міністр соціальної політики Павло Розенко, все ж визнав, що процес запровадження нового порядку надання субсидій в Україні буде нелегким.

«Система завжди дуже важко сприймає реформи, тим більше не косметичні, а справжні, реальні. Але ми готові долати опір системи, якщо буде потрібно готові вносити уточнення та корективи, шліфувати систему субсидій вже в ході процесу. Але назад шляху точно не буде. Лише вперед – до нової якості соціальних послуг, до нових стандартів їх надання та підвищення рівня життя наших співгромадян»,  - сказав Міністр.

Крім цього, у Мінсоцполітики вирішили прискорити і процес перевірки правдивості інформації про доходи. Зокрема, для вчасного нарахування компенсації на оплату ЖКП, буде підписано відповідний документ із Державної фіскальною службою, що дозволить перевіряти дані про доходи в електронному вигляді.

«Зі свого боку, просимо громадян якомога швидше звертатися по субсидію після отримання поштою бланків заяви і декларації», - розповів перший заступник Міністра соціальної політики Василь Шевченко.

Однак, є ряд інших проблем. Зокрема, обіцяні до 15 квітня Міністерством соціальної політики бланки можуть так і не впасти до поштової скриньки у визначений день, адже Кабмін лише зобов’язує кілька Міністерств забезпечити виготовлення заяв та декларацій до 15 числа цього місяця.

Читайте також: Субсидії по-новому: плюси і мінуси

Крім цього, уряд  встановлює фінансову відповідальність за неправильне декларування доходів. По суті, мова йде про введення штрафів - стягнення виплачених сум субсидій у подвійному розмірі (зараз при виявленні не задекларованих доходів стягуються лише суми виплачених субсидій).

Тож, «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у своїх читачів: Чи задоволені вони зміною порядку надання субсидій?

Відповідне опитування проходило на електронних шпальтах інформаційного агентства у період з 30 березня по 6 квітня.

І ось які результати ми отримали.

Більшість опитаних (55%) не задоволені новим механізмом надання/отримання субсидій: з них 40% респондентів зауважують, що новий порядок надання субсидій їм незрозумілий, ще 15% опитаних не знають, як декларувати свої доходи та побоюються штрафів, за помилкову інформацію про прибутки. Однак, 9% читачів позитивно оцінили зміни у порядку надання субсидій: 6% з них відтепер матимуть право на отримання компенсації на ЖКП, а 3% - не будуть економити на ресурсах. При цьому варто зазначити, що значну частину респондентів питання змін у механізмі субсидіювання не зачепило – для 37% опитаних нічого не змінилося, права на субсидію вони не мають.

 
Коментарі (2)
Гудвин Бугров
07 Квітня 2015 p. 05:15
Мнения опроса о «Новом Порядке» назначения ж/к субсидий, напомнили анекдот «докомпьютерной эры», где малоимущие могли, не только обратиться на «горячую линию» правительства с вопросом (о еще актуальном тогда) составе их «продовольственной корзинки» (по телефону), но и получить ее… по телевизору. Очевидно, что по мнению КМУ, затраты на выполнение одних государственных Принципов ценообразования, менее выгодны чем затраты на «социальную защиту» населения – «Державне регулювання цін/тарифів базується на таких основних принципах: ГАРАНТІЇ соціального захисту населення при оплаті за житлово-комунальні послуги та ВИПЕРЕДЖЕННЯ ЗРОСТАННЯ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ НАД ЗРОСТАННЯМ ЦІН/ТАРИФІВ НА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ». (пункт 7 частини 1 статті 30 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги») http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/T041875.html
Коля Пухов
11 Квітня 2015 p. 18:05
Думаю, що у так званому спрощеному порядку надання субсидій влада ще не все до кінця врахувала, у тому сенсі, щоб новий порядок випадково не виявився збитковим для держави і корисним для споживачів. Наприклад, якщо працівники собесу та ЖЕКу разом із дільничим поліціянтом прийдуть перевіряти побутові умови сім"ї, що претендує на субсидію, або вже отримує субсидію, і не зможуть потрапити до помешкання цієї сім"ї, то цій сім"ї у субсидії буде відмовлено. А на якій підставі? Не продумано. Можливо і є відповідний закон чи постанова, але про це пересічному загалу нічого не відомо.