ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаУкраїнці не розуміють «катувань» холодною водою, – опитування

Українці не розуміють «катувань» холодною водою, – опитування

Гідравлічні випробування стали причиною відключення споживачів від гарячого водопостачання. У цьому році їх почали раніше, ніж зазвичай, проте більшість українців взагалі не розуміють, чому їх залишили без гарячої води.

Щойно в Україні завершився опалювальний сезон 2013-2014, теплоенергетики взялися вимикати споживачам гарячу воду. Причиною припинення водопостачання стали гідравлічні випробування. Зазвичай їх розпочинали проводити напочатку літа, коли температура повітря дозволяла українцям менш проблематично прожити кілька тижнів без гарячої води. 

Зазвичай, гідравлічні випробування проводяться поетапно у різних точках міста. Вони допомагають теплоенергетикам виявити максимально можливу кількість найбільш зношених ділянок мереж, ліквідувати пориви, і запобігти таким чином появі пошкоджень під час опалювального сезону.
 
Випробування здійснюються тепломережною водою, охолодженою до температури не вище 40 °С, з підвищеним на 25% тиском, що відповідає нормативам. Провести їх без відключення гарячого водопостачання - технологічно неможливо. Тому протягом випробувань та ліквідації виявлених в результаті їх пошкоджень в окремих мікрорайонах міст тимчасово відсутнє гаряче водопостачання. В свою чергу, теплоенергетики повинні завчасно повідомити споживачів про графік відключення гарячої води, чого в цьому році зроблено не було.
 
Як відомо, опалювальний сезон 2013-14 років в Україні розпочався достроково. Замість традиційної подачі теплоносія 15 жовтня, опалення довелося підключити усім споживачам вже з 1 числа аналогічного місяця, бюджетні установи у деяких містах почали грітися ще раніше – з 29 вересня. Традиційною датою припинення теплопостачання є 15 квітня, хоча більшість областей країни цієї дати не дочекалися, батареї охололи ще 4 квітня.
 
До речі, за даними опитування «України Комунальної», більшість українців (94%) отримували теплоносій без перебоїв.
 
«Україна Комунальна» вирішила запитати, чи вважають читачі, що гарячу воду почали вимикати вчасно.
 
Опитування з відповідним заголовним питанням проходило на шпальтах інформаційного агенства та у мережі Facebook у період з 19 по 25 квітня цього року.
 
За його результатами, виявилося, що майже половина читачів (46%) взагалі не розуміють, навіщо потрібно вимикати воду. 26% опитуваних схильні до думки, що гідравлічні випробування потрібно проводити під час літньої спеки. 16% користувачів порталу вважають, що теплоенергетики вимикають воду вчасно, адже їм треба випробувати мережі. 11% читачів переконані, що без гарячого водопостачання вони залишилися невчасно та через відсутність газу для нагрівання води. 
 
Коментарі (1)
Владимир2
26 Травня 2014 p. 15:03
Украинцам ,нужно еще ко всему прочему еще и понимать, что за все нужно платить , в том числе и за ГВС .