ГоловнаСпецпроектиОпалювальний сезон 2023-2024Українці не сподіваються на теплі батереї

Українці не сподіваються на теплі батереї

Погодні умови в Україні відклали початок опалювального сезону 2012-2013 року, фактично, не дозволивши регіонам виконати розпорядження уряду про подачу теплової енергії в будівлі бюджетної сфери уже з 1 жовтня.

Як уже повідомляла «У.К.», приводом для того, щоб батареї в наших будинках потеплішали, є утримання середньодобової температури протягом трьох днів на рівні 8С. Тільки в цьому випадку місцева влада приймає рішення про початок опалювального періоду. Традиційно в Україні, при відповідних погодних умовах, для дитячих садків, шкіл, лікарень та інших закладів соціального призначення сезон починається з початку жовтня, а подавати тепло в житловий багатоквартирний фонд комунальники починають з 15 жовтня. У Кабінеті міністрів підготовкою підприємств теплової енергетики до зимових холодів занепокоїлися два тижні тому. 20 вересня чиновники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ констатували, що 93% українських котелень готові до подачі тепла в опалювальний період. Також були відремонтовані теплотраси, замінені подекуди котли, скорочені втрати в будинках.

Тим не менш погода продовжує тримати теплопостачальні підприємства в напрузі й очікуванні. Щоправда, в деяких регіонах не витримали і вирішили ввімкнути опалення, незважаючи на теплу погоду. Так, наприклад, у Полтавській області все ж почали опалювати бюджетні будівлі 1 жовтня. Джерело «У.К.» в Мінрегіоні зазначило, що така невиправдана витрата тепла, а відповідно, енергоносіїв пояснюється бажанням перевірити тепломережі «на міцність, тобто протопити, подивитися, чи все в порядку». Співрозмовник видання також зазначив, що в бюджетній сфері опалювальний сезон в Україні не почався, а погіршення погоди раніше понеділка у відомстві не чекають: «За прогнозами в понеділок можливий сніг на Закарпатті».

Разом з тим, у рамках спецпроекту «Все про опалювальний сезон 2012-2013» «У.К.» вирішила проаналізувати, чого чекають українці від цієї зими. Ми почали збирати інформацію по різних регіонах країни про те, наскільки готові комунальники і споживачі розпочати опалювальний сезон.

Фактично 90% отриманих звернень можна розглядати як скарги. Систематизуючи їхній зміст, можна зробити висновок, що не влаштовує наших співгромадян по-перше, низька якість послуг теплопостачання в опалювальний період, а по-друге - погрози комунальних служб про те, що опалення не буде включено.

Перша ситуація близька і зрозуміла кожному українцеві. «Протягом трьох років мешканці будинку № 32 мікрорайону «Сонячний» міста Макіївки не можуть домогтися нормалізації опалення, і на четвертий рік нас прирікають на некомфортне проживання у своїх квартирах. Система опалення мікрорайону повністю розрегулювалася, занижена пропускна спроможність трубопроводів, відсутня теплова ізоляція, демонтовані рамки управління та регулятори розподілу теплоносія між під'їздами будинків», - скаржаться наші читачі з Донецької області.

При цьому абсолютно традиційною залишається реакція влади: «Близько 50 звернень у всі інстанції, що мають відношення до теплопостачання, і листи пересилаються тим, на кого ми скаржимося, ми отримуємо беззмістовну відписку, і все йде по новому колу. Пройшли від ЖЕКу до прокуратури, Прем'єр-міністра та Президента України, результат - нуль!».

Разом з тим, владу можна зрозуміти. Зношеність теплових трас перевищує 50%, втрати тепла не менш високі, тарифи не покривають витрати підприємств, а дотації з бюджету практично не доходять. У деяких регіонах влада про це говорять у відкриту: «У місті Овруч місцева влада попередила жителів, що центрального опалення більше немає. І не буде. Ніколи. Взагалі. І щоб жителі, які побоюються, що взимку може стати холодно, самі собі встановлювали котли в квартири багатоповерхівок. А якщо у кого грошей немає - так це особисті проблеми! І якщо взимку у когось рвоне, або газ відключиться, або ще чого - так самі винні!», - розповідають нам читали з Житомирщини.

Але, є і друга сторона медалі, яка змушує комунальні служби йти на радикальні заходи. Зокрема, ми отримали чимало звернень громадян із повідомленнями про те, що їм не будуть надавати послугу теплопостачання в опалювальний період. А причина для цього - борги самих споживачів за теплову енергію. Показовою є ситуація в с. Гореничи Києво-Святошинського району. «ЖЕК погрожує залишити всіх жителів без опалення і ліфтів! А у нас молоді мами і маленькі діти. На підтвердження - загрози в під'їзді без печаток і підписів ЖЕКу», - скаржаться місцеві жителі. Разом з тим, редакцію «У.К.» вразили суми боргу мешканців, які комунальні служби розмістили у своєму ультимативному оголошенні в під'їздах будинків. Місцевий ЖЕК попередив жителів села про те, що їхній борг за теплову енергію становить 196,5 тис. грн!.

«У.К.» не може приймати ту чи іншу сторону, але вже на цьому етапі висновки можна зробити також два:

1. У регіонах непроста ситуація перед початком опалювального сезону і пов'язана вона, в першу чергу, з аварійним станом мереж, відсутністю фінансування для модернізації підприємств галузі. Але, не виключено, що в ряді випадків має місце і халатне ставлення до проблеми з боку місцевої влади.

2. Українці вимагають якісних послуг з теплопостачання, за які не хочуть платити. Заборгованість населення перед теплопостачальними підприємствами не дозволяє їм розрахуватися за поставлений природний газ. Це загрожує тепловій енергетиці припиненням постачань газу, штрафами і зростанням кредиторської заборгованості.

 
Коментарі (0)