ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоУкраїнці повірили у «доступне житло»

Українці повірили у «доступне житло»

Програма постійно вдосконалюється, вдосконалюється механізм її безпосередньої реалізації на місцях, про неї стає відомо все більшій кількості людей.

За період з 6 по 13 липня кількість громадян-учасників соціальної ініціативи Президента «Доступне житло» збільшилась. Це стало закономірним результатом посилення роз’яснювальної роботи у регіонах і спрощення умов участі для громадян, рішення щодо яких були ухвалені Урядом нещодавно. Таку думку висловив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк, коментуючи поточні підсумки реалізації соціальної ініціативи Президента України.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Мінрегіону.

«Програма постійно вдосконалюється, вдосконалюється механізм її безпосередньої реалізації на місцях, про неї стає відомо все більшій кількості людей. Динаміка позитивна, але щоб виконати поставлені завдання у регіонах, слід не зупинятися на досягнутому. Всі необхідні рішення для цього Урядом прийняті», – сказав Анатолій Близнюк.

За словами очільника Мінрегіону, всі програми державної підтримки забезпечення громадян доступним житлом розглядаються у контексті реалізації соціальних ініціатив Президента України. Посилено контролюється виконання програм молодіжного житлового будівництва та пільгового кредитування.

За даними, які надійшли до Мінрегіону, за минулий тиждень забудовники запропонували для участь у програмі здешевлення іпотеки 639 квартир у 7 будинках. Тепер громадяни можуть обирати житло для придбання із 6,6 тис квартир у 156 об’єктах. Забудовники пропонують квартири у всіх без винятку регіонах країни. Кількість громадян, бажаючих взяти участь у програмі, за останній тиждень збільшилася на 94 людини, і на 13 липня досягла 8,6 тис осіб.

З моменту старту програми з позичальниками вже укладено 79 іпотечних договорів, з них 16 за минулий тиждень. Лідером за кількістю бажаючих громадян та виданих кредитів продовжує залишатися місто Київ. У столиці укладено 29 договорів та надано рівно стільки ж кредитів. Причому за останній тиждень нові договори уклали з 6 киянами, а ще 13 учасникам програми видали кредити. Всього ж виявили бажання скористатися запропонованою можливістю поліпшити житлові умови 1326 жителів столиці.

Разом з тим у 12 регіонах країни ще не укладено жодного договору та, відповідно, не видано жодного кредиту. Це Вінницька, Донецька, Житомирська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька області, а також Севастополь.

Загалом банками вже профінансовані 56 кредитів на загальну суму 14,7 млн грн. З них у Києві – 29 кредитів на загальну суму 9,9 млн грн, 7 кредитів у Сумській області на суму 1,1 млн грн. По 6 кредитів профінансовані у Харківській та Полтавській областях, 3 – в Автономній Республіці Крим, по 1 кредиту у Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Рівненській та Чернігівській областях.

Окрім здешевленої іпотеки, активно реалізовуються інші державні програми у рамках соціальних ініціатив Президента України. На умовах співфінансування, за якими держава оплачує 30% вартості будівництва житла, відібрано 193 учасника, з якими вже укладено договір. Видано 139 пільгових кредитів в рамках програми молодіжного житлового кредитування. Державною іпотечною установою профінансоване надання 379 кредитів. Таким чином, разом по усіх житлових програмах доступного житла з початку року профінансоване придбання 767 квартир, з них 25 – протягом минулого тижня.

 
Коментарі (1)
Александр
13 Липня 2012 p. 22:22
Что нам министр все про кредиты рассказывает? Он министр финансов? Министр по ЖКХ должен доложить Президенту сколько человеко-голов уже вселились в новенькие и уютные квартиры.