ГоловнаНовини ЖКГСтатистикаУкраїнці рідше отримують субсидії на сплату ЖКП

Українці рідше отримують субсидії на сплату ЖКП

В Україні зменшилась кількість сімей, яким призначили субсидії на сплату ЖКП. Лише за місяць без пільг залишилися тисячі сімей.

Українцям стали рідше призначати субсидії. Про це свідчать дані, опубліковані на сайті Державної служби статистики України. За інформацією відомства, у березні отримали пільги на оплату ЖКП на 8,6 тис. сімей менше, аніж у лютому 2014 року.

Загалом сума субсидій у січні-березні становила 26,1 млн грн, що на 8,7 млн грн менше, аніж у відповідному показнику 2013 року. З неї у міських поселеннях – 23,6 млн грн, у сільській місцевості – 2,5 млн грн.
 
У березні кількість сімей, які одержували субсидії для відшкодування витрат на ЖКП, становила 6,9% від загальної кількості сімей України, що на 0,5 в.п. менше, ніж у березні 2013 року. Серед регіонів найбільша питома вага сімей, які отримували субсидії, у Сумській та Донецькій областях (16,9 та 10,7% відповідно), а найменша – у м. Севастополі, Одеській та Чернівецькій областях (1,9 – 2,2%).
 
Середній розмір призначеної пільги на одну сім’ю зменшився у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 6,9% і становив 88,4 грн. Серед регіонів найбільший розмір спостерігався у Черкаській, Київській, Херсонській та Харківській областях (242,9 – 225,6 грн), найменший – у Миколаївській, Кіровоградській, Закарпатській та Житомирській областях (16,4 – 20,7 грн).
 
За січень–березень загальна сума субсидій готівкою для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива становила 50,3 млн грн, з неї у міських поселеннях - 18,4 млн грн, у сільській місцевості - 31,9 млн грн. Середній розмір пільги готівкою на відшкодування витрат для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у березні 2014 року на одну сім’ю становив 864, 1 грн. Найбільший розмір був у Криму (1044,7 грн), найменший – у Черкаській області (205,0 грн).
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», уряд затвердив своєю постановою № 83 від 5 квітня новий порядок виплати компенсацій громадянам, які мають право на пільгу по оплаті комунальних послуг. Уряд розраховує, що новий компенсаторний механізм додатково охопить 185,2 тис. сімей, відповідно, середньорічна кількість дотуються державою домогосподарств зросте до майже 1 млн.
 
Зараз розраховувати на державні субсидії можуть сім'ї, у складі яких є непрацездатні громадяни, інваліди або неповнолітні, за умови, що їх витрати на оплату послуг ЖКГ перевищують 10% середньомісячного сукупного доходу. 15-відсотковий поріг витрат встановлений для працюючих сімей. Субсидія розраховується у межах встановлених норм споживання.
 
Щоб отримати компенсацію, протягом 6 місяців сім'я повинна демонструвати сукупний дохід, що не перевищує прожитковий мінімум, встановлений для домогосподарства. Такий «сімейний мінімум» розраховується як сума всіх прожиткових мінімумів для кожного члена сім'ї. Прожитковий мінімум для працездатних громадян становить 1218 грн, для непрацездатних - 949 грн., для дітей віком від 6 до 18 років - 1286 грн, а для дітей, молодших 6 років - 1032 грн.
 
Коментарі (0)