ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїнці вбачають комедію у газовій угоді з Shell - опитування

Українці вбачають комедію у газовій угоді з Shell - опитування

Українці, загартувавшись газовими розчаруваннями, вважають, що підписання угоди з Shell – це ніщо інше, як черговий розіграш комедії, аналогічної до скандалу навколо LNG-терміналу.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 24 січня 2013 року Україна в обличчі Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького підписала угоду з англо-голландським нафтогазовим концерном Royal Dutch Shell і компанією «Надра Юзівська» про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській ділянці (територія Донецької та Харківської областей).

Підписання було здійснене за присутності Президента України Віктора Януковича та Прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Обидва посадовці щиро тішилися документальному закріпленню співпраці та розмірковували з приводу його подальшої взаємокористі.

Нагадаємо, потенціал Юзівської ділянки оцінюється в понад 4 трлн кубометрів газу. На етапі геологічного вивчення в рамках проекту планується залучити мінімум 1,6 млрд грн інвестицій і 30 млрд грн - на етапі промислової розробки.

Так, Президент України наголосив, що підписання угоди між компанією «Shell», ТОВ «Надра Юзівська» та Урядом дасть змогу нашій державі збільшити видобуток власного газу. Погодьтеся, заява досить вагома, опираючись на те, що Україна вже довгий час мріє позбутися від газової залежності від Росії, проте час вносить свої корективи. Вже через декілька днів опісля підписання угоди країною почали ширитися і інші думки, зокрема, що ця подія спровокує нові конфлікти з «Газпромом».

Таким чином, «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у своїх читачів: а як вони оцінюють підписання угоди з Shell?

Опитування з таким заголовним питанням проходило на шпальтах інформаційного агенства та на офіційній сторінці «У.К.» у соцмережі Facebook в період з 28 січня по 4 лютого.

Як виявилося, більшість читачів (34%) переконана, що підписання угоди з Shell – це не що інше, як черговий розіграш комедії, аналогічної до скандалу навколо LNG-терміналу; ще 24% дивляться на цей факт через «чорні окуляри», мовляв, це знищить екологію країни; більш оптимістичні розклади роблять 13%  опитаних, на їхню думку, підписання угоди з Shell сприятиме значному зниженню імпорту дорогого російського газу; 12% респондентів схильні вважати, що більшу користь від угоди матиме Shell, так як вони зацікавлені «підзаробити»; 9% вбачають у цій газовій угоді хитру стратегію – спосіб налякати ВАТ «Газпром» і вибити знижку на газ; і лише 4% вважають, що це дозволить не витрачати бюджетні мільярди на закупівлю газу.

Таким чином, можемо зробити висновок, що українці в ході тривалого споглядання газових перипетій, колізій і конфліктів, вже загартувалися розчаруваннями і не чекають на економічному поприщі країни нічого, окрім нових «хліба і видовищ».

 
Коментарі (0)