ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці з острахом чекають нових квитанцій за «комуналку»

Українці з острахом чекають нових квитанцій за «комуналку»

На скільки виростуть тарифи на тепло, гарячу та холодну воду для населення; як зміняться норми споживання енергоресурсів; яку ціну за газ заплатять промислові споживачі, – про це в щотижневому огляді новин від «У.К.».

Українці з напруженістю чекають нових квитанцій на оплату ЖКП. З 1 травня тарифи на центральне опалення і гаряче водопостачання в Україні збільшуються в середньому на 72%. Про це повідомив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус.

Відповідне підвищення мало відбутися з 1 квітня 2015 року. «В силу певних технічних вимог щодо публікації документів, це рішення набуває чинності з 1 травня», - зазначив пан Герус.
 
Представник НКРЕКП нагадав, що з 1 квітня зросли тарифи на газ, і державі був необхідний певний період часу для підготовки необхідних документів для підняття тарифів на послуги з опалення та ГВП для населення.
 
«Є послуга, є теплова енергія, і на послугу тариф встановлюється окремо. У зв'язку з тим, що спочатку було підняття цін на газ, а тариф на послугу встановлюється окремо, потрібен певний час для того, щоб оприлюднити, для того, щоб підготувати інші документи для підняття тарифу на послугу. Відповідно тариф на послугу дійсно змінився з 1 травня. Тобто людина в квартирі в Києві іншу ціну буде бачити з 1 травня», - зазначив пан Герус.
 
Також з 1 травня  будуть збільшені тарифи на воду для населення. Відповідне рішення було прийнято 26 березня 2015 року на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Як зазначається у презентації, рішення про підвищення тарифів на воду для населення викликане зростанням вартості електроенергії та курсу долара, що привело до зростання валютних кредитів для водоканалів.

 
Згідно з рішенням НКРЕКП, тарифи розділені на 4 групи. У кожній області встановлюються тарифи однієї з 4-х груп: від 4 до 6 грн за куб. м; від 6 до 8 грн за куб. м; від 8 до 9 грн за куб. м; від 10 грн за куб. м.
 
Так, максимальні тарифи на воду будуть встановлені у Київській, Закарпатській та Кіровоградській областях - від 10 грн за куб. м, у Києві - від 6 до 8 грн за куб. м. Найменші тарифи будуть у Вінницькій і Донецькій областях - від 4 до 6 грн за куб. м.
 
Примітно, на тижні, що минає, Нацкомісія знизила вартість природного газу для промислових споживачів та бюджетних організацій на 5,42%. Відтак, вартість «блакитного» палива для цих категорій споживачів знижена на 390 грн за 1 тис. куб. м.
 
Промспоживачі та бюджеті організації сплачуватимуть 6 810 грн за 1 тис. куб. м у період з 1 по 31 травня (без урахування ПДВ, збору до затвердженого тарифу на газ у вигляді цільової надбавки, тарифу на транспортування, розподілу і постачання газу за регульованим тарифом).
 
Окрім того, НКРЕКП планує переглянути нормативи теплоспоживання. «Є інша ініціатива, вона стосується перегляду норм споживання тепла. За 25 років жоден уряд не переглядав їх, це спадщина Радянського Союзу. За ініціативою НКРЕКП, МінЖКГ спільно з іншими органами буде переглядати нормативи споживання тепла... Ми сподіваємося, що ця робота буде виконана до наступного опалювального сезону і дозволить відкоригувати планові показники теплоспоживання», - сказав в.о. очільника НКРЕКП Дмитро Вовк. Він розраховує, що відповідну постанову буде найближчим часом внесено до Кабміну.
 
«Постанова по теплу опрацьована, поки вона не виносилося до Кабінету міністрів, думаю, що найближчим часом буде доопрацьована і буде внесена», - сказав пан Вовк.
 
Того ж дня, пан Вовк повідомив, що Кабінет Міністрів видав постанову, якою зменшив норму споживання газу без лічильників до 3 куб. м. 
 
«Наша ініціатива дозволяє людині платити менше, стимулювати облгази встановлювати лічильники», - сказав він.
 
Пан Вовк також повідомив, що тільки 7% населення споживає газ без лічильників.
 
«Старі норми споживання становили 6 куб. м, тепер вона буде становити 3 куб. м. У разі, якщо ці люди користуються газовою плитою і мають централізоване або гаряче водопостачання. Там є три градації. Ті, хто має газову плиту і має централізоване, було 6, стане 3. Ті, хто використовує газову плиту і не мають централізованого гарячого водопостачання, норма була 9 куб. м, а зараз буде 4,5 куб. м. І ті, хто користувався газовою плитою і водонагрівачами, попередня норма була 18 куб. м, тепер вона стане 9 куб. м», - додав він.
 
 
Зазначимо, НКРЕКП пропонує на законодавчому рівні врегулювати механізм забезпечення 100% комерційного обліку у сферах теплопостачання та водопостачання. Відповідний законопроект «Про комерційний облік у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, надання комунальних послуг» розробила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. 
 
«Запропонований проект закону визначатиме правові, економічні та організаційні засади забезпечення 100% комерційного обліку у сферах теплопостачання та водопостачання, забезпечить раціональне використання водних ресурсів, паливно-енергетичних ресурсів та захист прав споживачів у сфері комунальних послуг», – йдеться в повідомленні.
 
За інформацією НКРЕКП, в умовах підняття тарифів на комунальні послуги «важливим завданням є зменшення обсягів їх споживання із збереженням стандартів комфортного проживання у житлових приміщеннях. Цього можна досягти за рахунок проведення заходів з енергоефективності, де важливою частиною є комерційний облік».
 
Коментарі (3)
Коля Пухов1
03 Травня 2015 p. 17:50
Треба дивитися в корінь: не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші. Перерахуйте квартплату у доларах або євро по реальному сьогоднішньому курсу і ви побачите, що ніякого зростання тарифів немає: приблизно таку суму ви платили за комуналку рік, два і три , і т.д. тому. Знецінення грошей -- це не що інше, як тихий грабунок людей владою, оскільки українських грошей влада може надрукувати скільки завгодно.
Олекса1
05 Травня 2015 p. 21:58
1)У Полтаві ціна за 1м3 води ще з 1.8.14 була 10,524 (грн). 2)Зниженням норм споживання газу НКРЕКП робить фактично невигідними розрахунки по лічильнику (при певному об,ємі споживання газу). Ось виявляється для чого, 3 роки тому (ще при Януковичу, між іншим) безкоштовно почали встановлювати лічильники.
Наталія
08 Травня 2015 p. 12:11
Вы пишете, что цены на тепло повысятся с мая - ничего подобного : Киевэнерго прислал счета на ОСББ за апрель уже по новым тарифам.... И добиться правды от них - сами понимаете - монстра сдвинуть с места невозможно....