ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці житимуть за новими соціальними нормами

Українці житимуть за новими соціальними нормами

Тиждень, що минає приніс українцям перегляд соціальних норм споживання ЖКП. Не оминули протягом семи днів і газового питання. Зокрема, яка ситуація з накопиченням «блакитного» палива для зими - читайте у щотижневому огляді новин від «У.К.».

На тижні, що минає, головною темою для обговорення стали зміни соціальних норм споживання ЖКП. Зокрема, Уряд схвалив проект Постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 6 серпня 2014 р. №409», яка передбачає удосконалення низки державних соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг в межах яких надаються пільги та житлові субсидії.

Відтак, встановлені розмежовані за часом обсяги електроенергії у разі використання її для індивідуального опалення.

Примітно, для абонентів, котрі користуються послугою ЦО та лічильником, встановлено соціальний норматив – 0,0548 Гкал на 1 кв. м. опалювальної площі на місяць в опалювальний період.

Проект Постанови також передбачає запровадження соцнормативів на вивезення рідких побутових відходів – 4 куб. м на одну особу на місяць. Якщо ж послуга централізованого водопостачання та водовідведення  відсутня - 25 л на добу на одну особу.

Актом визначено і соцнорму постачання холодної води у 4 куб. м на одну особу на місяць у разі відсутності централізованого ГВП понад 14 діб.

Окрім того, Уряд запровадив механізм зміни застосування соціальної норми споживання газу.

«Встановлюється соціальна норма в розмірі 1200 куб. м на весь опалювальний сезон», - повідомив Арсеній Яценюк.

Також, Кабмін вніс зміни до порядку перерахунку вартості опалення підприємств ЖКГ, який буде проводитися в щомісячному режимі в залежності від зовнішніх температур.

В цей час, Мінсоцполітики прогнозує, що до кінця року до місцевих органів соцзахисту населення за оформленням субсидій звернеться щонайменше один мільйон українських родин.

Читайте також: Гра в дерибан: типові схеми шахрайських тендерів у ЖКГ

Що стосується газового питання,  у суботу Україна завершила процес відбору 2 млрд куб. м російського газу, які були передбачені контрактом, укладеним у Брюсселі.

«Нафтогаз» розрахувався з РФ за 2 млрд куб. м газу за ціною 227,36 доларів за 1 тис. куб м.

При цьому, Голова правління НАК «Нафтогаз» відмітив, що Україна у наступному році може повністю обійтися без закупівлі російського газу.

Натомість, у РФ занепокоїлись обсягами газу в українських сховищах. Тамтешні чиновники заявляють про можливі ризики для Києва взимку, якщо не будуть продовжені закупки газу з Росії.

Хоча, в  Міненерго повідомили, що запасів газу в українських ПСГ достатньо.

«До кінця поточного року, ми збільшимо запас до 17,2 млрд куб. м. Це більше ніж торік, знову ж таки нагадую про зниження споживання», - сказав Міністр Володимир Демчишин.

Також, у Міненерго не бачать причин для зниження тарифів на газ для населення. За їх підрахунками 40% споживачів можуть заплатити за газ.

«Низький рівень оплати не повинен бути причиною для перегляду тарифів. Ті, хто не може заплатити, повинні звернутися за субсидіями і держава повинна компенсувати різницю у відповідності з законом. За нашими підрахунками, щонайменше 40% споживачів можуть заплатити за газ», - сказав пан Демчишин.

Зниження ж максимального тарифу на газ для населення українцям «пророкують» в 2016 році за умови, стабільності курсу гривні і падінні цін на світових ринках. Зокрема, про це заявив Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Поміж тим, відсьогодні вступають в силу нові ціни на природний газ для промислових споживачів, бюджетних та інших організацій.

 «Нафтогаз» з 1 листопада скоригував ціни на газ для зазначених категорій споживачів у нерегульованих сегментах в залежності від умов оплати та обсягів постачання. Газ реалізовуватиметься за цінами від 5 739 грн/тис. куб. м до 6 470 грн/тис. куб. м без урахування податків та вартості транспортування. А цінова пропозиція для нерегульованих сегментів ринку буде коригуватися та оприлюднюватися щомісяця.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
02 Листопада 2015 p. 21:51
Як же воно насточортіло оце нікчемне вишкрібання по сусєкам бідноти. По вині можновладців Україна втратила Крим і Донбас, залишилась без вугілля і газу; логічно було б щоб за це платили винуваті, а не біднота замість винуватих.
alexban65
14 Лютого 2016 p. 21:12
У нас норма ХВС - 4 м3, ГВС - 4,85 м3, на одного человека...По газу, для приготовления пищи(не обогрев) норматив - 10м3 на человека...