ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїнцям дозволять економити на світлі

Українцям дозволять економити на світлі

Українцям дозволять самостійно обирати та купувати багатозонні лічильники електроенергії. Таким чином, громадяни матимуть змогу значно заощадити на світлі. Відповідну постанову затвердила НКРЕКП

Населенню дозволять самостійно обирати та купувати багатозонні лічильники електроенергії. Відповідне рішення закріплено в постанові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Про це заявив голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

За його словами, таким чином громадяни зможуть заощадити на електроенергії, зменшити свій рахунок та знизити навантаження на енергосистему країни по годинах протягом доби та зменшити вартість електроенергії для країни у майбутньому.

«Протягом 10 днів згідно рішення НКРЕКП, має бути запараметризований, за фіксованою ціною 300 гривень. Після цього споживач отримає можливість економити. «За нашими оцінками, вартість однофазного лічильника, який підійде для споживання 500 кВт-год на місяць, складає 800 гривень. Для трифазного лічильника, який підійде, скоріш всього, для великого споживача – будинку або квартири, що  споживає від 1 тисячі кВт-год, вартість багатозонного лічильника складає близько 2 500 гривень», – зазначив пан Вовк.

Серед переваг двозонних і тризонних лічильників очільник регулятора назвав:«ощадливе споживання, за рахунок оптимізації добового навантаження відбувається зменшення вартості електроенергії, бо залучаються більш дешеві джерела електроенергії».

Крім того, Дмитро Вовк наголосив, що раніше ідея багатозонних лічильників мала ефект лише для промислових споживачів. Для населення, яке є основною причиною нерівномірного графіку споживання електроенергії, було складно порахувати доцільність таких лічильників, крім того існували бюрократичні перепони з боку обленерго.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, тариф на електроенергію в Україні вищі, ніж в Європі. Зокрема, ціна української електрики перевищує європейські тарифи на 10%. Тож, за словами чиновника, підняття тарифів на електроенергію в Україні ще на 30% згубно вплине на вітчизняну економіку.

 
Коментарі (0)