ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВУкраїнцям можуть послабити «сміттєвий» тягар

Українцям можуть послабити «сміттєвий» тягар

Чиновники пропонують зобов’язати виробників товарів в упаковці оплачувати впровадження системи роздільного збирання сміття. Наразі за це платить населення.

Мінрегіон хоче зменшити фінансове навантаження на населення за впровадження системи роздільного збирання сміття. Зокрема, відомство пропонує зобов’язати за це платити виробників товарів в упаковці. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ. 

«В Україні стрімко зростає не тільки кількість, а й різновид твердих побутових відходів (ТПВ), у складі яких значну частину становить саме використана упаковка. Облік утворення, переробки та утилізації відходів упаковки як вторинної сировини на державному рівні майже не проводиться. Натомість весь тягар вирішення з цих питань і фінансове забезпечення заходів щодо роздільного збирання відходів упаковки перекладено на місця та їх бюджети», - повідомив заступник голови Мінрегіону Володимир Кістіон.
 
За його словами, сьогодні система роздільного збирання впроваджується за рахунок коштів від квартирної плати, а повинна за рахунок виробників товарів в упаковці. Саме тоді, на думку Першого заступника Міністра, з’явиться економічний стимул та зменшиться фінансове навантаження на мешканців.
 
Згідно з повідомленням, урядовці розробили та опрацювали проект Закону України «Про упаковку та відходи упаковки», яким передбачається, зокрема, впровадження принципу розширеної відповідальності виробника.
 
«Головною метою цього законопроекту є удосконалення в Україні системи роздільного збирання побутових відходів, комплексної переробки та утилізації відходів упаковки, збільшення обсягів їх використання як вторинної сировини. Крім того ми сподіваємося, що його прийняття сприятиме створенню умов для добросовісної конкуренції між суб’єктами господарювання у цій сфері, впровадженню європейського досвіду функціонування такої системи, забезпеченню екологічної безпеки та запобіганню негативному впливу відходів упаковки на здоров’я людини», - зазначив Володимир Кістіон.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», попри численні розмови, Україна не лише не наблизилася у 2014 році до європейської практики поводження з побутовими відходами, але й втратила попередні позиції. Так, скоротилася кількість підприємств, які надають відповідні послуги.
 
Коментарі (0)