ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнцям намагаються знизити витрати на газ та опалення

Українцям намагаються знизити витрати на газ та опалення

Українцям світить полегшення в питаннях споживання газу та тепла. Однак, чи приймуть нардепи відповідні законопроекти, кому перерахують тарифи на опалення і чим загрожує зниження тарифів на ЖКП – про це та інше читайте у щотижневому огляді новин від «У.К.
Чиновники побоюються, що українці почнуть споживати природний газ без будь-якого контролю. Адже, як вважають у владних колах, громадяни перестануть встановлювати «газові» лічильники. Причиною цього стане рішення уряду про зниження норм споживання природного газу для споживачів, які не мають приладів обліку «блакитного» палива. Про це заявив голова правління НАК «Нафтогазу України» Андрій Коболєв.
 
«На нашу думку, ті норми, які зараз встановлені, не тільки стимулюють не встановлювати лічильники, але і демотивують їх використовувати», – сказав він.
 
Крім цього, споживачам, які не мають лічильника тепла також обіцяють «подарунки». А саме - перерахувати тарифи на тепло за час опалювального сезону 2014-2015 років. Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг навіть розробила спеціальну Методику, згідно з якою виконавець послуг з централізованого опалення і проводитиме перерахунок за власний кошт.
 
«Зазначена Методика впроваджується для формування єдиного порядку та методичної бази проведення перерахунків нарахованих населенню платежів за комунальну  послугу з централізованого опалення, через відхилення фактичної температури зовнішнього повітря та тривалості опалювального періоду від врахованих в діючому тарифі», - пояснюють у НКРЕКП.
 
Поруч з цим у регуляторі застерігають, що зниження тарифів на природний газ для населення потягне вниз і економіку країни. Так, у Нацкомісії переконані, що після цього імпортний газ буде по кишені лише одиницям.
 
«Політики все далі розкручують тему «неправильних» тарифів. Ніби-то в лютому при розрахунку ціни на газ була допущена помилка і десь у запасах є 4 млрд м. куб. газу «Укргазвидобування», які залишилися з попередніх років. На жаль, жодних 4 млрд м. куб. газу немає. Це чітко видно на графіку, у нас постійне зниження видобутку з 2008 року, тому що низькі тарифи не дозволяли інвестувати в розробку нових родовищ. Тому чистий баланс газу власного видобутку після споживання населенням з 2006р. не +4 млрд., а -10 млрд, математика проста», - заявив член НКРЕКП  Андрій Герус.
 
 
«Обвал» цін на «блакитне» паливо також поглибить дефіцит «Нафтогазу». А в країну повернеться курс долара під 40 грн, що зробить імпортований газ майже недосяжних для пересічних громадян.
 
«І якщо депутати таки якимось чином доб'ються зниження тарифів, дефіцит НАК виросте, то МВФ зупинить фінансову допомогу, ми повернемося до курсу як мінімум 38 грн за дол. і тоді імпортований газ для нас точно буде «золотим». Та й курс на 38 протримається недовго. Ось це і буде логічний фінал політичного популізму», - зазначив член Нацкомісії.
 
Тож українцям варто все більше замислюватись над термомодернізацією своїх жител. Адже чиновники так активно «розхвалюють» переваги енергоефективного житла. Однак, не так оптимістично оцінили українську програму з підвищення енергоефективності представники Європейського Енергетичного співтовариства. Цю ініціативу українського уряду, європейські експерти розкритикували та запропонували внести ряд змін.
 
Основною претензією Енергетичного Співтовариства до законопроекту стало невідповідність норм документа положенням Директиви ЄС «Щодо енергетичної ефективності будівель».
 
Крім цього, європейські чиновники запропонували відстрочити вимогу про обов’язковість надання сертифікату енергоефективності будівель, які передаються у власність або оренду власникам.
 
Однак, хорошою новиною для жителів багатоквартирних будинків є те, що парламентарі планують полегшити процес переходу на індивідуальне опалення. Про це йдеться у свіжозареєстрованому законопроекті №№2891 «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо індивідуального опалення та водопостачання».
 
Документ пропонує дозволити споживачам вільно відключатись від систем централізованого опалення та гарячого водопостачання на користь індивідуального опалення.
 
Необхідність прийняття законопроекту, ініціатори аргументують подорожчанням природного газу та не завжди надійною роботою централізованого гарячого водопостачання та теплопостачання.
 
Однак, чи пройде цей документ голосування у Верховній Раді – питання залишається відкритим.
 
Анастасія Войтко

Реклама: Захистити ваш будинок від вітру зможуть відмінні дерев`яні вікна . Тільки на сайті http://www.amtek.com.ua ви зможете придбати відмінної якості вікна за доступною ціною.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
03 Червня 2015 p. 16:05
Якщо у квартирі немає лічильника газу, то оплата за газ може нараховуватись відповідно до норм споживання. Але шахрайство полягає у тому, що норми споживання при цьому беруть старі ( у два рази більші), а ціну нову (у три рази більшу). -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Думаю,що нижчеописаний трюк призваний замаскувати це шахраювання. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Кияни останні два місяці отримують недооформлені бланки рахунків для оплати за газ, а саме: у рахунку надрукована нарахована сума лише у лівій частині рахунка, тобто лише у тій частині, яка після оплати залишається у споживача. У правій частині рахунка нарахована сума не надрукована, але споживач повинен у правій частині заповнити від руки графу "разом до сплати". Отже, дивлячись на праву частину рахунка виходить, що споживач нібито сам, із своїх власних намірів та побажань, вирішив заплатити записану ним суму... .