ГоловнаГоловнеСтатистикаУкраїнцям не потрібні субсидії на оплату ЖКГ

Українцям не потрібні субсидії на оплату ЖКГ

В 2012 році, як і в попередні періоди, за субсидіями звертається значно менше сімей, у порівнянні з тими, хто має право на отримання таких пільг.

Динаміка виплати субсидій населенню на оплату послуг ЖКГ в 2012 році в дослівно повторює тенденції позаминулого і 2010 років. Зокрема, низький рівень звернень громадян, а, відповідно, і виплати у січні - вересні змінилися різким зростанням в жовтні, і досягли пікових показників в листопаді. При цьому, як і в попередні періоди, за субсидіями звертається значно менше сімей, у порівнянні з тими, хто має право на отримання субсидій.

Так, якщо на початку осені минулого року за субсидіями звернулося майже 48 тис. сімей (виплати були призначені для 50 тис. сімей), то вже в листопаді заявки подали близько 506 тис. українських сімей (при цьому нарахування могли отримати 511 тис.). Проте, вже в грудні ці показники зменшилися майже вдвічі: за виплатами пільг звернулось близько 230 тис. сімей із 264 тис., яким була нарахована субсидія.

В цілому, загальна сума компенсації, призначена українським сім'ям для відшкодування їх витрат на оплату послуг ЖКГ, у 2012 році склала 292,4 млн грн, що на 8,8% або на 25,6 млн грн менше аналогічного показника минулого року. При цьому за субсидіями звернулося 1,9 тис. сімей, що нижче відповідної кількості в 2011 році на 9,2%.

Середній розмір виплати субсидії на одну сім'ю у грудні також скоротився на 1,1% в порівнянні з відповідним періодом позаминулого року і склав 202 грн. Найбільший розмір виплат був зафіксований в Закарпатській області (середній розмір субсидії становив - 380 грн), а найменший в Севастополі (90 грн) і Миколаївській області (126 грн).

Нагадаємо, в 2011 році за субсидіями звернулося 2,1 тис. сімей, що на 6% менше показників попереднього року. У 2011 році було призначено до сплати на 25,3% або на 80,6 млн грн більше, ніж у 2010 році - 318 млн грн.

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», право на отримання субсидії на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають сім'ї, у яких витрати на ЖКП в межах встановлених норм споживання (також, враховуючи пільги), є більшими ніж 15% (або, в іншому випадку 10%) середньомісячного сукупного доходу всіх членів сім'ї. 

Якщо ж у квартирі зареєстровані і проживають тільки пенсіонери або непрацездатні особи, а також, якщо серед зареєстрованих у квартирі є неповнолітні діти, інваліди першої та другої груп, і середньомісячний сукупний дохід на кожну людину, зареєстровану в квартирі, не більше 100% від прожиткового мінімуму (січень 2013 року - 1147 грн) на одну особу, розмір субсидії призначається таким чином, щоб розмір плати за ЖКП склав 10% від середньомісячного сукупного доходу осіб, що проживають в будинку.

 
Коментарі (0)