ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГУкраїнцям обіцяють відзвітувати про «газові» тарифи

Українцям обіцяють відзвітувати про «газові» тарифи

Які причини підвищення тарифів на газ, чим поплатяться підприємства ТКЕ за обігрів будинків у теплу погоду і яка реальна вартість «блакитного» палива - про це вчора говорили чиновники на засіданні Кабміну.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив енергетичним підприємствам роз'яснити населенню принцип формування тарифів на газ. Про це Прем'єр заявив на вчорашньому засіданні уряду.

«Більшість громадян України отримали прості заяви на отримання субсидій. 24,5 млрд грн ми маємо на те, щоб допомогти малозабезпеченим людям компенсувати вартість тарифів, які об'єктивно зросли. Але я вимагаю від НКРЕКП, від «Нафтогазу» та Міністерства енергетики та вугільної промисловості: поясніть людям, як формується тариф, звідки взялася ця цифра. Я просто вимагаю, щоб всі підприємства енергетики пояснили людям і показали це на конкретних цифрах, звідки ви взяли цифру 9,6 тис. грн - ринок і 3,6 тис. грн для соціальної норми», - заявив пан Яценюк.
 
Сам же Прем'єр стверджує, що 9,6 тис. грн - це реальна вартість природного газу, яка встановлена і яку платить промисловість. Громадяни України, які споживають газ для опалення, сплачують 3,6 тис. грн у тому випадку, якщо обсяг споживання становить до 200 куб. м газу - це практично 80% населення.
 
Також, заради економії природного газу Арсеній Яценюк пропонує Національної комісії, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) та Міністерству енергетики та вугільної промисловості України штрафувати теплокомуненерго (ТКЕ) за опалення в теплий сезон.
 
 
«Я черговий раз звертаюся до мерів міст. Ви чудово знаєте про те, що газ дорогий. Чому не було прийнято рішення припинити опалювати будинки, коли температурні режими перейшли в плюс?», - заявив Прем'єр.
 
Крім того, Арсеній Яценюк попросив НКРЕКП штрафувати підприємства текплокомуненернго, якщо такі порушення будуть.
 
«Я звертаюся до НКРЕКП і до профільного Міністерства. Так далі не повинно бути. Якщо хтось хоче платити за газ, коли на вулиці спека - штрафуйте підприємства текплокомуненернго. Ставте їм окремий тариф зі штрафом за неефективне використання газу. При цьому, щоб жодна копійка штрафу не йшла в тариф для населення і платіжки для населення. Нехай платять власні кошти», - зазначив пан Яценюк.
 
Глава уряду додав, що Кабмін має намір затвердити баланс газу на 2015 рік в обсязі 40 млрд куб. м, що приблизно на 10 млрд куб. м менше, ніж за останніх 2 роки.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», в Мінсоцполітики заявили, що українці повинні отримувати високі зарплати і пенсії, а не подачку від держави у вигляді пільг - безкоштовного житла, проїзду і низьких тарифів.
 
Коментарі (0)