ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаУкраїнців не врятують від тимчасової темряви

Українців не врятують від тимчасової темряви

Українці отримали попередження про можливе відключення електроенергії у години пік - на дві години вранці і ввечері. Експерти вважають, що прийняття такого рішення урядом виправдане і вбереже електростанції від надмірного навантаження.

Тимчасове відключення електрики серед населення - оптимальне рішення в умовах нестачі вугілля для теплових електростанцій. Такої думки дотримується експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, - повідомляє «ГолосUA».

Експерт зазначив, що можна не вводити відключення електрики за графіком, але тоді необхідно збільшити навантаження на атомні електростанції, що небезпечно, оскільки обладнання на деяких з них зношене.

«Якщо не буде вистачати запасів вугілля, то теплоелектростанції будуть виробляти менше електроенергії. А атомні електростанції не зможуть покривати споживання електроенергії і вдень, і вночі. В результаті атомним електростанціям доведеться збільшити свою потужність, щоб збільшити вироблення. Але проблема в тому, що АЕС не маневрені, тобто вони повинні вийти на певну потужність і на ній виробляти електроенергію. Питання: якщо вони вироблять велику кількість електроенергії, куди її потім подіти вночі або ввечері, коли година пік споживання пройде? Тобто населення «засне», а АЕС будуть запущені на певну потужність і будуть продовжувати виробляти електроенергію», - сказав Юрій Корольчук.

Читайте також: Чи не змерзне Україна в майбутньому опалювальному сезоні?

Тому, за словами експерта, тимчасові відключення у сформованій ситуації будуть правильним рішенням, хоча подумати про забезпечення ТЕС вугіллям слід було раніше.

«Шлях тимчасових відключень - найбільш оптимальний варіант, на жаль, для того, щоб убезпечити, по-перше, АЕС від додаткових навантажень. А по-друге, «в касу» нинішнім політичним силам: людям ще раз покажуть, що необхідно потерпіти, що ми знаходимося в тяжких умовах. Хоча фактично потрібно було думати раніше і вирішувати проблему поставок вугілля, коли проблеми на Сході тільки почалися», - заявив Юрій Корольчук.

Нагадаємо, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості направило обласним енергопостачальним компаніям повідомлення про можливе тимчасове припинення електропостачання населення у зв'язку з виникненням дефіциту потужностей в об'єднаній енергосистемі України.

 
Коментарі (0)