ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнців «рятують» від підвищення тарифів на комуналку

Українців «рятують» від підвищення тарифів на комуналку

Влада, яка фактично ініціювала підвищення тарифів на комуналку, нібито «рятує» українців від подорожчання ЖКП. Чиновники продовжують говорити про доступні і прості субсидії, ВР пропонують розглянути законопроекти, які націлені змінити тарифну політику.

Українські чиновники вже давно «рекламують» новий спрощений порядок надання житлової субсидії. Кажуть – вони врятують громадян від наслідків підвищення тарифів на ЖКП. У Мінсоцполітики запевнили, що єдина умова припинення надання житлових субсидій полягає в тому, якщо громадяни не сплачують свою обов'язкову частку.

«В цьому випадку буде припинена житлова субсидія. Але, якщо громадяни не сплачують свою обов'язкову плату у зв'язку з тим, що є заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, в цьому випадку ми не враховуємо цю норму, і житлові субсидії продовжують нараховуватись, а громадянин або родина має сплатити комунальну обов'язкову частку після отримання відповідної заборгованості заробітних плат і соціальних виплат», – сказав заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін.
 
Він зауважив, що сьогодні дуже багато розмов йде про те, що призначення житлових субсидій може потягнути за собою в подальшому при певних випадках відчуження майна, або конфіскації житла за борги, або ще інші питання. 
 
«Я хочу сказати, що такого житловою програмою не передбачено», – сказав замісник Міністра.
 
Навпаки, переконує заступник Міністра, сьогодні громадяни, які мають заборгованості за плану житлово-комунальних послуг, мають право звертатись за житловими субсидіями. 
 
«І житлові субсидії в цьому плані не враховують цю заборгованість, тобто будуть надаватись житлові субсидії», – додав заступник Міністра.
 
 
Враховуючи зазначене, Мінсоцполітики передбачає повторне проведення кампанії щодо інформування населення про діючі програми житлових субсидій, а також повторну доставку спрощеної форми заяв і декларацій домогосподарствам перед початком опалювального періоду.
 
«До цього часу ми врахуємо всі проблемні питання, які обов'язково будуть виявлені при запровадженні з 1 травня діючого порядку, а також ті, які сьогодні вже ми бачимо, що їх треба врегульовувати», – додав замісник Міністра.
 
Разом з тим, на тижні, що минає, у Верховній Раді було зареєстровано кілька законопроектів, які мають на меті вплинути на розрахунки українців за ЖКП.
 
Зокрема, у Верховній Раді зареєстрували законопроект №2824 «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Документ пропонує дозволити споживачам самостійно встановлювати «газові» лічильники. Подальшу компенсацію витрат, згідно з проектом Закону, споживачі отримуватимуть за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ суб'єкту  господарювання.
 
У запропонованій редакції Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» йдеться:
 
- Споживач може самостійно забезпечити встановлення приладів обліку природного газу з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ним сплачуються за природний газ суб'єкту господарювання, що здійснює розподіл природного газу на відповідній території;
 
- Порядок і розміри компенсації витрат на придбання та встановлення приладів обліку природного газу для споживачів встановлюються Кабінетом Міністрів України.
 
Окрім того, у парламенті зареєстрували законопроект  №2832 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення захисту громадян від необгрунтованого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги), який пропонує внести низку змін у тарифну політику. Серед них: детальне обґрунтування тарифів, встановлення лічильників газу та перегляд нормативів витрат теплової енергії.
 
Наразі ж тарифи на житлово-комунальні послуги, які були встановлені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуги, планують перевірити аудитори чотирьох міжнародних компаній.
 
«Я вчора провів нараду з НКРЕКП, «Нафтогазом», «Украгазвидобуванням», і у нас наступне рішення: всі тарифи, які встановлені незалежним органом, підкреслюю, це не уряд, а незалежний орган, повинні пройти аудит найбільших 4-х міжнародних компаній. І ми тоді закриємо цю політологічну лавку про те, хто бореться за долю українців»,- заявив Прем’єр Арсеній Яценюк.
 
 
Пізніше голова уряду поскаржився, що Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг не виконує його доручень про спрощення процедури підключення до енергомереж.
 
«Дозвольте мені сказати чесно, мене шляки трафляють від того, що я даю півроку доручення, правда органу, який мені не підлеглий (НКРЕКП – ред.). І вони мені часто-густо можуть тільки дулі крутити», - поскаржився пан Яценюк.
 
За його словами, через рішення НКРЕКП, яка не спрощує процедуру підключення до енергомереж, «люди просто платять дурні гроші, в тому числі приватним обленерго за підключення».
 
«Ми одні з найгірших у світі за стандартами підключення, і це просто вбиває наш рейтинг ведення бізнесу», - сказав Прем'єр.
 
Пан Яценюк повідомив, що йому обіцяли з НКРЕКП і Міненерго «зібратись і народити нові правила».
 
Примітно, нинішні тарифи на газ прискорюють темпи зростання інфляції. На тижні, що минає, Національний банк України видав аналітичну записку за квітень. Згідно з нею, прискорення споживчої інфляції у квітні до 14% до попереднього місяця і до 60,9% у річному виразі відбулося завдяки підвищенню цін на природний газ для населення в 5,5 разів. 

Якщо ви хоіте створити повноцінну сім'ю і постороіть свій власний дім , то багато порад з цього ви можете знайти на сайті http://khustnews.com. Заходьте на сайт і читайте відмінні поради!

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
21 Травня 2015 p. 21:14
Якщо у квартирі немає лічильника гарячої води (ГВ), то оплата за ГВ може нараховуватись відповідно до норм споживання. Але шахрайство полягає у тому, що норми споживання при цьому беруть старі (більші), а ціну на ГВ -- нову (також більшу). Аналогічна ситуація тепер стала і з оплатою за газ. Але при відсутності квартирного лічильника холодної води (ХВ) оплата за ХВ нараховується по так званому "фактичному" споживанню, яке у 6-7 разів вище за нормативне. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Чи можна побудувати міцну будівлю на гнилому фундаменті? Чи може бути довіра там, де багато разів обманювали і продовжують обманювати?