ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнців «шокували» заяви Уряду про газ та субсидії

Українців «шокували» заяви Уряду про газ та субсидії

Уряд констатував проходження зими без російського газу і не планує надалі його закуповувати. А у Мінсоцполітики мають намір «виводити» громадян із системи субсидій на ЖКП. Про це та інше у щотижневому огляді новин від «У.К.»

Цього тижня, в Уряді зробили гучну заяву про проходження першої зими без російського газу. 

«Завдяки нашій спільній діяльності з країнами-членами Європейського Союзу, з нашими західними партнерами, Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком і іншими міжнародними організаціями, ми добилися реальної диверсифікації та енергетичної незалежності для країни. Уперше за всю історію України ми пройдемо зиму без російського газу. Це реальна реформа», - заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
 
При цьому, в Міненерго у зв’язку з цим, планують потенційний кредит від Світового банку, який Україна мала отримати  для придбання російського газу направити на інші цілі.
 
Так, Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин зазначив, що хоч Україна і не використовувала цієї зими газ з РФ, втім кредит на його купівлю ніхто не відміняв. Тож, кошти, які Київ досі не отримав, витратять на інші цілі. Втім на які – не повідомляється.
 
У свою чергу, Російська Федерація не планує припиняти експорт природний газ в Україну ще кілька років. 
 
Згідно з неофіційним бюджетом «Газпрому», який був схвалений у грудні минулого року, російський газовий монополіст має намір поставляти «блакитне» паливо в Україну в обсязі близько 41% від загальної річної потреби до 2018 року.
 
Зокрема, у бюджеті «Газпрому» прораховано декілька можливих варіантів: із щорічними обсягами поставок 8,8 млрд куб. м газу, 10 млрд куб. м та 14 млрд куб. м.
 
При цьому, ціна розглядається на 15% нижче встановленої контрактом з Україною. Тобто, вартість буде на середньоєвропейському рівні.
 
Окрім того, на тижні, що минає, у Мінсоцполітики повернулися до теми житлових субсидій.
 
Примітно, Міністерство продовжить і надалі реформувати систему надання субсидій на «комуналку».
 
Поміж тим, Міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що у цьому році отримувачі компенсацій на оплату ЖКП не відчули зростання тарифів в декілька разів.
 
«Продовжуватимемо реформувати і трансформувати систему субсидій. Перший крок ми зробили рік тому, і крок успішний, який оцінили, я сподіваюся, люди. Адже на сьогодні 5,5 млн. українських родин уже отримують субсидії і жодним чином не відчули на собі підняття у два-чотири рази цін на електроенергію, тепло, газ тощо», - сказав Міністр.
 
 
 
 
При цьому, Мінсоцполітики планує «виводити» громадян із системи субсидій на ЖКП.  
 
«У довгостроковій перспективі систему субсидій, безумовно, потрібно трансформувати. Переглядати норми споживання, виводити людей із системи субсидій, підвищуючи рівень їхнього життя. Але в короткостроковій перспективі ми забезпечили спокій і провели реформу енергетичного сектора», - повідомив пан Розенко.
 
Також, Міністр наголосив, що сьогодні середній розмір субсидії коливається від 500 до 4500 грн. А у зв’язку із теплою зимою, наприкінці опалювального сезону на рахунках споживачів за півроку накопичиться певна сума зекономлених коштів. 
 
«За нашими підрахунками, близько 1–1,5 млрд грн. Я за те, щоб цю суму можна було монетизувати. Тоді в майбутньому у людей з'явиться стимул для економії наступного сезону. Але ми повинні чітко сформулювати ідею, що суми на рахунках споживачів мають бути використані не на купівлю їжі, наприклад, а лише на енергозбереження», - сказав Павло Розенко. 
 
Примітно, у Міністерстві соціальної політики роз’яснили ситуацію щодо надання субсидій при здійсненні вартісних покупок. 
 
Зокрема, якщо протягом року перед зверненням за призначенням субсидії здійснено купівлю земельної ділянки, квартири чи будинку, автомобіля чи інших товарів довгострокового вжитку або оплачено послуги на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень, житлова субсидія може бути призначена в окремих випадках за рішенням комісії. Адже досить часто така купівля є необхідною та не є свідченням заможності родини. 
 
У таких випадках потрібно у заяві, яка подається для призначення субсидії, зробити відмітку про необхідність її розгляду місцевими органами виконавчої влади/місцевого самоврядування або утвореною ними комісією.

 

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
14 Лютого 2016 p. 22:01
Особливо неприємна ситуація з комунальними платежами у тих, кого чиновники-можновладці спочатку примусово позбавили робочого місця по незалежним від працівника причинам ( в результаті так званих "ліквідацій" держпідприємств, установ, організацій), тобто спочатку забрали у людини заробіток, а потім штучно приписують цій людині уявний дохід, і на підставі цієї фальсифікації значно зменшують субсидію або взагалі її не нараховують. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Багато українців взагалі не мають ні зарплати, ні пенсії; звільнені з роботи ще режимом Януковича у зв"язку з так званими "ліквідаціями" держустанов; по декілька років живуть на утриманні своїх родичів та перебиваються випадковими підробітками.
Коля Пухов
15 Лютого 2016 p. 21:03
На кожній квитації знизу жирним шрифтом надруковано: "Всі дані правої і лівої частин рахунку повинні збігатися". Водночас, "Київгаз" та "Євро-реконструкція" вже котрий місяць не дотримуються цього правила, тобто, зазначають дані лише у лівій частині рахунку, а права частина рахунку залишається порожньою. Робиться це, очевидно, навмисно з метою подальших шахрайств та зловживань, оскільки, дивлячись на праву частину рахунку, не зрозуміло, чому споживач заплатив ту чи іншу суму.
Коля Пухов
15 Лютого 2016 p. 21:38
"Укрпошта" бере додаткову плату (комісію) у розмірі 3 грн. за кожну квитанцію при оплаті електроенергії, телефону та газу, а "Ощадбанк" бере комісію при оплаті газу. Коли нарешті закінчаться ці ганебні шахрайства?