ГоловнаПублікаціїБлагоустрійУкраїнські міста втрачають свій колорит

Українські міста втрачають свій колорит

З кожним роком у Львові зникає унікальна історична бруківка, її розкрадають під час проведення ремонтів доріг. Експерти-будівельники та захисники історичної спадщини б'ють на сполох, однак їх не чують.

Уявити Львів без пам'яток архітектури практично неможливо. Так само, як і без унікальної історичної бруківки, яка утримує в місті дух попередніх століть. Між тим, з кожним роком певна частина безцінного бруку зникає у невідомому напрямку, залишаючи після себе асфальт. Експерти-будівельники та захисники історичної спадщини закликають зупинити «винищення» екологічної дороги та зберегти унікальну атмосферу міста, однак їх не чують. 

Згадка про кам'яну бруківку у Львові датується 1452 роком. В історичних документах сказано, що головні вулиці міста та площа Ринок були бруковані. Брукарі отримували кошти за свою роботу від місцевої влади. Сучасні ж згадки про бруківку стосуються переважно її викрадання. Зокрема, в листопаді 2012 року громадськість дізналася, що під час ремонту вулиці Залізничної бруківку замінили асфальтом. До речі, бити на сполох почали мешканці прилеглих будинків. Аналогічна ситуація сталася  по вулиці Авіаційній. Наступного року зникла бруківка з вулиці Бортнянського. Цьогоріч із вулиці Стрийської. А загалом, як стверджує генеральний директор ПрАТ «Ірокс» Ігор Микичак, в період з 2008 по 2014 роки у Львові пропало 80 тис. кв. м бруку. 
 
«Викрадення проходило під час ремонтних робіт, зокрема у ході прокладання колії безшумних трамваїв. Плит прокладено 46,7 тис. кв. м. Від монументу Слави по вулиці Стрийській була бруківка, а зараз асфальт. Демонтували бруківку і з вулиці Кривчицької. Унікальний камінь - базальт, який лежить вічно, щезає. Таким чином  історична дорога  шириною 8 метрів, та довжиною 10 кілометрів зникла» - зауважує він. 
 
За словами пана Микичака, базальтову бруківку списують, аргументуючи, ніби вона б’ється.  
 
 
Примітно, у міській раді не приховують крадіжок, однак мова йде про незначні втрати. Так, у розмові з «У.К.»  голова  Личаківської райадміністрації Іван Лозинський підтвердив факти зникнення бруківки, однак наголосив, що такі випадки поодинокі. 
 
«Під час ремонту вулиці Пекарської  два роки тому мешканці повідомили про викрадення частини бруківки. Минулого року реконструкції зазнала вулиця Короленка, однак жодних повідомлень про зникнення бруківки не надходило» - сказав він.   
Зауважимо, нещодавно пройшли ремонтні роботи по вулиці Польовій. Пан Лозинський зауважив, що бруківка була знята повістю, однак запевнив, що камінь покладено на основі піску, щебеню. «Звісно ж в процесі ремонту якась частина бруківки знищується і відповідно списується», - додав голова Личаківської РА.   
 
Окрім цього, міська рада надає звіт стосовно переміщення бруківки під час ремонтних робіт. Для прикладу, у травні цього року під час сесійного засідання ЛМР було прийнято рішення передати 65 кв. м історичної бруківки та 5 кв. м мозаїки, які залишись після реконструкції вулиць з коліями трамвайних маршрутів №2, 6  у власність Львівської провінції чину св. Василія великого УГКЦ. Згідно з документом, цей матеріал піде на гробівці. 
 
Підкреслимо, наразі найбільш ревно захищають історичну бруківку - пересічні громадяни або представники громадських організацій. «До мене неодноразово зверталися мешканці щодо крадіжок бруківки в зоні ЮНЕСКО. Я у свою чергу вимагав відповіді від  служб інженерного господарства. Як правило, були банальні відписки. Між тим, мають бути запротокольовані факти в силових відомствах», - зазначає депутат ЛМР Володимир Гірняк. 
 
Найбільшого захисту архітектурний ансамбль Львова потребує з активізацією рестораторів. «Креативні» підприємці швидко зрозуміли, що відкриття кафе чи ресторану в центральній частині міста принесе добрячий прибуток. «Для втілення мети всі засоби хороші» - таке правило сповідує  частина  місцевих олігархів. Руйнація історичної спадщини, самовільне будівництво, на жаль, вже стає нормою у Львові», - каже голова Громадського об'єднання «Львівська варта» Володимир Кошовий. Тож, захисникам історичної спадщини доводиться вдаватися до тривалих акцій протесту, а згодом  відстоювати закон у судових інстанціях.   
 
Зауважимо, останнім часом у Львові немає жодної справи в суді щодо крадіжок історичної бруківки, як зрештою, і гучних кримінальних справ в міліції. Можливо, тому Львів щороку втрачає унікальний камінь на вулицях.  
 
Вероніка Савченко, Львів   
 
Коментарі (0)