ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГУкраїнські підприємства почнуть торгувати квотами на парникові викиди

Українські підприємства почнуть торгувати квотами на парникові викиди

Україна запровадить для підприємств квоти на викиди парникових газів. Однак схема торгівлі парниковими газами в Україні стартує через три роки.

Україна запровадить для підприємств квоти на викиди парникових газів. Однак схема торгівлі парниковими газами в Україні стартує через три роки. До цього уряд буде впроваджувати потрібні закони і створить систему розподілу квот.

Україна рік тому ратифікувала Паризьку угоду з боротьби з глобальною зміною клімату, яка прийшла на зміну Кіотському протоколу. Країни-учасниці Паризької угоди повинні не допустити підвищення середньої температури на планеті більш ніж на 2 градуси за Цельсієм. А щодо угоди про Асоціацію з ЄС, Україна також має запровадити торгівлю парниковими газами. Поки що Україна поставила за мету скоротити викиди на 40% від рівня 1990 року.

Порівняно з 1990 роком в Україні кількість викидів зменшилася з 618 млн тонн до 189 млн тонн у 2016 році, говориться в Статистичному щорічнику світової енергетики. 56% викидів відбувається через спалювання вугілля, 28% припадає на газ, і 16% – на нафтопродукти.

Рік тому український уряд ухвалив Концепцію реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року. Це перший документ на державному рівні, що ставить за мету обмежити кількість викидів СО2.

За угодою з ЄС країна також має запровадити внутрішню систему торгівлі парниковими викидами. Для цього Україні потрібно розробити план розподілу квот і впровадити дозволи на викиди парникових газів. Але перш ніж запрацюють квоти, потрібно зібрати точні дані, скільки промислові підприємства викидають СО2.

 

 
Коментарі (0)