ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаУкраїнські тепломережі на межі повного руйнування

Українські тепломережі на межі повного руйнування

Теплоенергетика України тримається на зношених тепломережах. У деяких містах країни 100% тепломереж потребують заміни.
Зношеність тепломереж в Україні становить 70%, а в деяких містах 100% мереж необхідно замінити. Про це розповів заступник генерального директора Центру досліджень енергетики Вадим Гламаздин, пише Golos.Ua.
 
За його словами, 70% теплових мереж в Україні вже давно віджили свій термін експлуатації і потребують негайної заміни.
 
«В деяких містах вони зношені на всі 100%. З 5 тисяч км тепломереж в країні перед початком опалювального сезону замінили тільки 478 км», - розповів експерт.
 
Вадим Гламаздин констатував, з 25 тисяч котелень, які працюють, за офіційними даними, 9 тисяч зношені, а неофіційна статистика вказує на 15 тисяч.
 
 
«У цьому році реконструювали тільки 663 котелень», - підсумував пан Гламаздин.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, при доставці теплоносія від його виробника до споживача втрачається до 40-45% тепла. Причини - зношеність тепломереж і морально застарілі системи регулювання відпуску теплової енергії, відсутність засобів обліку. Зокрема, це випливає з тексту оновленої Енергетичної стратегії України.
 
«Оціночно втрати тепла становлять не менше 30%, а насправді можуть бути й більшими. Значні обсяги втрат тепла в теплових мережах пов'язані з їх незадовільним фізичним станом, сьогодні зношеність магістральних і розподільних мереж досягає 70% їх загальної протяжності», - зазначають автори стратегії.
 
Коментарі (0)