ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїнська ГТС може лишити «Газпром» спокою

Українська ГТС може лишити «Газпром» спокою

Росії невигідно, аби Україна дозволила вільний доступ до своєї газотранспортної системи для країн учасниць зони вільної торгівлі СНД, зокрема для Туркменістану

Якщо Україна буде транспортувати, а тим більше купувати туркменський газ – це завдасть значних збитків «Газпрому». Однак для України відкриття вільного доступу до ГТС, може означати повернення до імпорту більш дешевого туркменського газу, вважає експерт у сфері енергетики Сергій Дяченко.

«Мені дуже складно уявити, щоб росіяни встановили повноцінний режим вільного доступу, оскільки він принесе їм дуже багато шкоди. Це означає вихід на європейські ринки дешевого туркменського газу», - зазначив пан Дяченко.

Однак, за словами експерта, шанси України купувати більш дешевий газ у Туркменістану, залишаються примарним як мінімум до 2019 року.

«Тут виникає питання в контексті контрактів з Росією і обсягів, закладених в ці контракти. Зараз вже йде скандал. За домовленостями можна трохи зменшити обсяги, але близько 30 мільярдів кубометрів все одно треба купувати. І це буде тривати до 2019 року. Тобто, якщо Україна захоче купувати туркменський газ – нам треба буде якось вирішувати питання з обсягами», - зазначив він.

Втім, якщо Україна не може через контракти з Росією купувати туркменський газ, вона може дозволити вільний доступ до своєї ГТС, вважає пан Дяченко.

«Ми можемо скористатися відкритим доступом до нашої ГТС – будемо мати транзит. Але навіть у цьому випадку є загроза для росіян - відпаде для України потреба у консорціумі. Тому що питання наповненості труби буде вирішено і наша ГТС надалі буде експлуатуватися», - резюмував експерт.

Джерело: УНН

 
Коментарі (0)