ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїнська ГТС замінить Європі «Південний потік»

Українська ГТС замінить Європі «Південний потік»

Українська ГТС зможе компенсувати Європі «Південний потік». Окрім цього Київ пропонує європейським партнерам зберігати газ в українських ПСГ на вигідних умовах.

Українська газотраспортна система зможе компенсувати припинення будівництва «Південного потоку» поставками природного газу до Європи. Про це заявив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає «Інтерфакс-Україна».

За словами можновладця, Україна розробляє план інтеграції газових ринків та підвищення рівня енергетичної безпеки.

«Ми вітаємо створення країнами південно-східної Європи робочої групи високого рівня за участю віце-президента ЄК Мароша Шефчивоча, в рамках якої буде розроблятися план інтеграції ринків та будівництва інтерконекторів для центральної та східної Європи. Україна володіє широкими можливостями зі зберігання й передачі газу, необхідними для поліпшення ситуації, ми раді зробити свій внесок», - заявив голова «Нафтогазу».

Читайте також: Україні дали 150 млн євро на модернізацію ГТС

Так, на думку Андрія Коболєва, при використанні наявної інфраструктури української ГТС, а саме сполучення Україна-Словаччина дозволило б Румунії, Болгарії, Угорщині та іншим західноєвропейським країнам отримати доступ до західноєвропейських газових ринків.

Окрім цього, зауважив пан Коболєв, партнери змогли б зберігати природний газ в українських ПСГ на вигідних умовах.

«Рішення вже технічно доступне і не вимагає яких-небудь інвестицій з боку ЄС або України. Розблокування цієї опції вимагає тільки приведення Європою ситуації у відповідність до Третього енергопакету. "Нафтогаз" вірить, що важливо вирішити цю проблему якнайшвидше спільними зусиллями України, Словаччини та ЄС», - підсумував голова «Нафтогазу».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, об’єми транспортування «блакитного» палива територією України скоротилися в рази. Зокрема, українським споживачам природного газу було транспортовано майже на 14% менше, ніж в минулому році.

 
Коментарі (0)